BROJNE ŽRTVE

Klubovi su znali što se zbiva, ali su učinili sve da se događaji zataškaju. Policija je otkrila 85 osoba koje su spolno iskorištavale 350 mladih

 REUTERS

"Teško je sjediti preko puta Andyja Woodwarda, gledati ga izbliza kako priča o hororu koji je proživio kao dijete, 'nogometaš u pelenama' koji je sanjario o samo jednoj stvari - kako će jednog dana profesionalno trčati zelenim travnjakom", napisao je 16. studenoga Daniel Taylor, novinar britanskog Guardiana kojemu je sada 43-godišnji odrasli muškarac pričao o nečem što je dosad bilo neizgovorivo - seksualnom zlostavljanju u britanskom nogometu.

Ključni susret

čovjekom po imenu Barry Bennell. Skaut i trener mladih u klubu Crewe Alexandra, primijetio ga je kad mu je bilo 11 godina, povukao ga u Crewe te u roku od tri do četiri tjedna u svoju kuću. Bio je to početak noćne more, koja je sada, kada je izašla na vidjelo, od temelja potresla nogometni svijet.

Bennell je, doduše, završio u zatvoru. Osuđen je još 1998,. na devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja šest dječaka u dobi od 9 do 15 godina. No, Woodward je znao da to nisu svi, da postoji još mnogo drugih čiji su životi i karijere bili naprasno oteti kao i njemu samome. On se, istraumatiziran proživljenim, povukao iz nogometa 2002., u dobi od 29 godina, nakon niza psihičkih problema, paničnih napada, razmišljanja o samoubojstvu, depresija....

- Moj život do 43. godine bio je uništen. No, koliko je još takvih? Govorim o stotinama djece koje je Bennell probirao za klubove i koji i sada, kao odrasle osobe, i dalje žive s tim užasnim strahom. Ja se tek sad osjećam konačno živ. Želim i drugima da učine to isto, želim ih osnažiti. Ja sam preživio - poručio je.

Woodward je igrao za Stockport Boys kad ga je ovaj uzeo u Crewe. To je trebao biti početak divnog sna, no ispalo je drugačije. "Bio sam nježnije prirode, a on je ciljao nježnije, slabije dječaka", ispričao je.

- Kada ste ušli kod njega, bio je to kao san. Mašine s voćem, biljarski stol, mali majmun u kavezu na katu koji bi sjedio na ramenu, dva pirinejska planinska psa, divlja mačka - ispričao je. Plus, dodaje, Brennell je slovio kao jedan od najboljih trenera za mlade.

Novi šok

Bio je majstor zastrašivanja i ucjenjivanja, a horor je poprimio nove razmjere kad je Woodward imao 14 godina. Tada je Bennell prohodao s njegovom 16-godišnjom sestrom, isprva tajno, a zatim i javno.

Kad mu je bilo 18, gledao ih je njihovo vjenčanje. A dok je napunio 24, ovaj je konačno završio iza rešetaka.

- Što se tiče samog sporta, nije se dogodilo ništa. Sve je gurnuto pod tepih. Mentalitet nogometa je takav da ništa ne izlazi van - rekao je.

No, stvari se očito mijenjaju. Svojim istupom Woodward je pokrenuo lavinu. U samo prvom tjednu nakon što je progovorio policija i telefonska linija za pomoć zabilježili su 860 poziva. Pokrenuta je interna istraga u Nogometnom savezu te službena policijska, a javno je istupilo više od 20-ak bivših trenera, profesionalaca, nogometaša, među njima Steve Walters, Paul Stewart, David White...

Jučer se službeno oglasila i policija. Dosad je, u sklopu tzv. Operacije hidrant, identificirala 83 potencijalna osumnjičenika te 350 potencijalnih žrtava. Zahvaćeno je ukupno 98 klubova (što ne znači, naglašavaju, da su svi pod istragom).

Osjetljivo i ozbiljno

Žrtve su u vrijeme zlostavljanja imale između sedam i 20 godina, u 98 posto slučajeva bili su muškarci. - I dalje pozivamo sve koji su bili žrtve seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu da to prijave na broj 101 ili da kontaktiraju telefonsku liniju za pomoć, neovisno o tome koliko davno se zlostavljanje dogodilo. Saslušat ćemo i postupati prema svim prijavama osjetljivo i ozbiljno. Pozivamo da istupe i svi oni koji imaju bilo kakve informacije oko seksualnog zlostavljanja djece - poručuju u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:37