SUKOB DUG 52 GODINE

Kolumbijska vlada i FARC postigli novi mirovni sporazum

 REUTERS

Kolumbijska vlada i marksistička pobunjenička skupina FARC u subotu su postigli novi, izmijenjeni mirovni plan o okončanju sukoba dugog 52 godine, nakon što su birači na referendumu odbili izvorni sporazum.

"Postigli smo novi, konačni sporazum o okončanju oružanog sukoba koji sadrži izmjene, pojašnjenja i neke nove odredbe", stoji u zajedničkom priopćenju koje su pročitali diplomati s Kube i iz Norveške, jamaca mirovng procesa.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos naglasio je da se radi o "boljem sporazumu". "Prilagodili smo i izmijenili 56 od 57 pitanja kojima smo se bavili", rekao je Santos, "tako da možemo graditi trajniji i stabilniji mir".

Novim se dogovorom ne diraju ključna pitanja, uključujući razoružanje FARC-a koji će postati politička stranka.

No, njime se uvodi nekoliko "novina" u ključne odredbe iz originalnog mirovnog sporazuma, rekao je glavni vladin pregovarač Humberto de la Calle.

Novi plan je dotjeran nakon što su skupine koje su se protivile izvornom sporazumu predložile izmjene kao početnu točku za pregovore.

"Izmjene i pojašnjenja ne mijenjaju ključne stvari oko kojih smo se dogovorili", istaknuo je De la Calle.

Santos je rekao kako nije usvojen prijedlog da se sudjelovanje na izborima zabrani pobunjeničkim vođama odgovornima za teške zločine.

Također je istaknuo da će se u novom sporazumu zadržati odredba prema kojoj će čelnici FARC-a izbjeći sudski progon ako priznaju svoja nedjela i plate odštetu žrtvama. No, dodao je da će se specificirati "neka ograničenja za njihovu slobodu".

Glavi pregovarač FARC-a Ivan Marquez izjavio je da "sve što sada treba učiniti jest primijeniti novi plan".

Nijedna strana nije spomenula hoće li i novi sporazum trebati potvrditi na referendumu.

Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je u priopćenju da novi sporazum "predstavlja značajan korak naprijed na putu Kolumbije prema pravednom i trajnom miru".

FARC i kolumbijska vlada uporno su se sastajali ne bi li spasili mirovni plan o kojem se pregovaralo četiri godine i koji su birači neočekivano odbacili na referendumu početkom listopada.

Kolumbijci su iznenadili odbacivši na referendumu prijedlog povijesnog mirovnog sporazuma koji su vlada i pobunjenici potpisali 26. rujna, premda je većina anketa predviđala veliku pobjedu pristaša mirovnog sporazuma.

Tijesan rezultat s 50,21 posto glasova protiv naprama 49,78 posto za, uz slabu izlaznost od 62 posto pokazuje da je Kolumbija podijeljena u vezi s načinom na koji treba zaustaviti najstariji oružani sukob na sjevernoj polutci.

Bio je to veliki udarac za predsjednika Santosa, dobitnika Nobelove nagrade za mir zbog tog povijesnog sporazuma.

Ugovor potpisan između FARC-a, najstarije gerile na američkom kontinentu, nastala 1964. od seljačke pobune koja još ima gotovo 6000 boraca, predviđao je razoružanje i demobilizaciju u idućih šest mjeseci te preobrazbu FARC-a u legalan politički pokret.

U zamršenom kolumbijskom oružanom sukobu tijekom desetljeća je sudjelovalo više skupina krajnje ljevice, paravojne milicije krajnje desnice i oružane snage. U njemu je poginulo više od 260.000 ljudi, 45.000 je nestalo a 6,9 milijuna je raseljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:34