GLAVNI ČIMBENIK POLITIČKOG ŽIVOTA

KOME JE ODANA VENEZUELSKA VOJSKA? Dan nakon napada na bazu Paramacay ministar obrane tvrdi da nije riječ o pobuni

 Marco Bello/File Photo / REUTERS

Dan nakon "terorističkog napada" na vojnu bazu koji se u nedjelju dogodio u nejasnim okolnostima, postavlja se pitanje o lojalnosti venezuelske vojske koja predsjedniku Nicolasu Maduru pruža najveću potporu u nasilnoj političkoj krizi što je zahvatila zemlju.

U nedjelju je skupina dvadesetak ljudi više od tri sata napadala vojnu bazu Paramacay u Valenciji, na sjeveru, trećem po veličini gradu u zemlji.

Po riječima predsjednika Madura, dvojica napadača su ubijena, osmorica uhićena, među kojima bivši vojnik a desetak ih je pobjeglo s oružjem.

Napad se dogodio u vrijeme dok zemlju potresaju prosvjedi u kojima se traži odlazak socijalističkog predsjednika i u kojima je u četiri mjeseca poginulo 125 ljudi.

Napad, koji je Maduro nazvao terorističkim, ustvrdivši da je riječ o pokušaju desnice i Washingtona da ga sruše, postavlja pitanje o lojalnosti vojske, glavnog čimbenika političkog života Venezuele.

U ponedjeljak je ministar obrane Vladimir Padrino Lopez zanijekao da je riječ o "vojnoj pobuni" pokazujući fotografije uhićenih "civila".

"Nije bilo nikakve pobune, politička je laž" tvrditi suprotno, rekao je i potpredsjednik socijalističke stranke na vlasti PSUV-a, Diosdado Cabello, odbacivši tvrdnje protivničkog tabora.

Stručnjaci misle da je nedjeljni izgred ipak odraz stanovite nelagode u moćnoj venezuelskoj vojsci koju oporba mjesecima poziva da joj se pridruži.

"To upućuje na sve veće nezadovoljstvo u redovima običnih policajaca i vojnika, premda je vojni vrh odan vladi", komentirao je za AFP Diego Moya-Ocampos, analitičar britanske agencije IHS-a.

"Možemo očekivati nove izgrede kako ta nelagoda bude rasla", predviđa.

Stručnjak za vojna pitanja Rocio San Miguel drži da korist od ovog napada ima "najradikalniji dio vlade koji prikazuje operaciju kao slavodobitnu pobjedu, nakon koje će početi progoniti civile i vojnike".

Napad je povećao napetost u Venezueli. Duboka politička i gospodarska kriza u toj zemlji na meti je kritike međunarodne zajednice zabrinute zbog skretanja u diktaturu socijalističkog čelnika izabranog 2013.

Europska unija je u ponedjeljak pozvala na poštovanje "podjele vlasti".

U utorak će se ministri vanjskih poslova četrnaest latinoameričkih zemalja sastati u Limi kako bi razgovarali o krizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:22