PRAVA ISTINA

KONAČNO RAZOTKRIVENA TAJNA USPJEHA NACISTA U BLITZKRIEGU Vojnike su šopali preparatom poznatim kao 'nacionalsocijalizam u piluli'

Maginotova linija, niz utvrda koje su trebale spriječiti novi prodor Nijemaca u Francusku, jedna je od najvećih povijesnih strateških vojnih pogrešaka.

Njemački su zapovjednici, svjesni postojanja te linije, tražili drugi smjer prodora. Zemljovidi su jasni, to je moguće napraviti samo preko Ardena.

Jedna noć

Hitleru se to jako dopalo, ali postojao je problem: tada se taj put nije mogao prijeći brže pa je pred osvajačima stajao problem jedne noći kad vojska mora stati. To je, pak, dovoljno vremena da se saveznici pregrupiraju i zaustave njemačku vojsku na brdima. No, kako tvrdi Norman Ohler, autor knjige “Blitzed”, rješenje je brzo pronađeno: vojnici koji su sudjelovali u operaciji dobili su Pervitin, navodno lijek, a uistinu drogu koja podiže fizičke i psihičke sposobnosti pojedinca tako da su uspjeli prijeći Ardene bez potrebe za snom i odmorom. Među onima koji su popili dostatne doze Pervitina bio je i sam Rommel, tada zapovjednik tenkovske divizije. Ostalo je povijest. Ohler je u svom djelu istražio kako su nacisti koristili razne oblike droge tijekom rata, iako su nakon dolaska na vlast 1933. godine povezali drogu sa Židovima i odlučili je izbaciti iz “čistog arijevskog života”. Ian Kershaw, jedan od vodećih svjetskih autoriteta za Hitlera i nacističku Njemačku, opisuje “Blitzed” kao “ozbiljno znanstveno djelo” (Ohler je, naime, novelist).

Fina čokolada

Pervitin je vrsta metamfetamina koji je u Njemačkoj prije rata bio toliko raširen da su ga stavljali u čokoladu te se pozivalo domaćice da jedu baš tu čokoladu kako bi lakše obavile kućne poslove. Osim toga, pronađeno je i pismo u kojemu je Heinrich Böll, kasnije nobelovac, 1939. godine od svojih roditelja tražio da mu pošalju na bojišnicu Pervitin jer ima veliki problem - stalno mu se spava. Ohler pak u svojoj knjizi zbog svega navedenog definira Pervitin kao “nacionalsocijalizam u piluli”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:37