TEROR U BRITANIJI

KONAČNO SE ZNA TKO JE POČINIO STRAŠNO KRVOPROLIĆE U SRCU BRITANSKE PRIJESTOLNICE Scotland Yard objavio identitet brutalnog krvnika

 Profimedia, Press Association

Čovjek za kojeg se smatra da je počinio teroristički napad u centru Londona u kojem su, osim njega, poginule četiri, a ranjeno je više desetaka osoba, identificiran je kao 52-godišnji Khalid Masood.

Ime napadača otkrio je Scotland Yard, a nekoliko sati prije toga Islamska država preko svojih medija objavila je da je riječ o njihovom "vojniku" koji se odazvao na poziv u rat protiv nevjernika, piše Telegraph.

Masood je rođen u engleskoj pokrajini Kent 25. prosinca 1964., a detektivi smatraju da je njegovo zadnje prebivalište bilo u regiji West Midlands. Navodni napadač koristio je više identiteta, a nije bio predmetom istrage u pogledu mogućeg počinjenja terorističkog napada.

No, bio je poznat policiji zbog brojnih osuda za fizičke napade, nanošenje teških ozljeda, posjedovanje oružja i narušavanje javnog reda i mira. Prvi je put osuđen još 1983. godine zbog počinjenja štete na tuđoj imovini, a njegova zadnja osuda datira iz 2003. godine zbog posjedovanja noža.

U bogatom dosjeu ni jednom nije bio osuđen za djelo povezano s terorizmom.

Sky News javlja da je Masood bio oženjen i otac troje djece, da je bio profesor engleskog jezika te da se bavio bodybuildingom.

Ova obavijest iz Scotland Yarda stigla je samo dva sata nakon što je britanska premijerka Theresa May ispred Donjeg doma britanskog parlamenta rekla da je riječ o britanskom državljaninu koji je bio pod istragom obavještajne službe Mi5 zbog povezanosti s "nasilnim ekstremistima".

Kao što je poznato, Masood se terencem prvo zaletio preko Westminsterskog mosta i pritom pokosio nekoliko desetaka ljudi, zatim se zabio u ogradu parlamenta da bi potom s nožem u ruci krenuo prema samom parlamentu na čijem se ulazu sukobio s policijom. Pritom je izbo 48-godišnjeg policajca Keitha Palmera, koji je ubrzo umro, a Palmerovi kolege su Masooda ustrijeilili. Teroristu su pružili prvu pomoć, no i on je ubrzo preminuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:53