RUSKA KARTA

Kremlj kaže da su priče o ruskim hakerima izmišljene "horor priče"

Peskov je reagirao na optužbe američkog predsjednika Baracka Obame koji je u utorak za NBC News kazao kako je moguće da će se Rusija pokušati umiješati u američke predsjedničke izbore
 REUTERS / REUTERS

Kremlj je u srijedu ponovno odbacio optužbe da je Rusija odgovorna za hakiranje e-mailova američke Demokratske stranke, ocijenivši da je riječ o "horor pričama" koje su izmislili američki političari i ističući da se Rusija nikada ne miješa u predizborne kampanje u drugim državama.

"Moskva jako nastoji izbjeći bilo kakve riječi koje bi se mogle protumačiti kao izravno ili neizravno miješanje u izborni proces", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Vidimo da je ruska karta na stolu svih političara u Washingtonu tijekom izborne kampanje i da je oni jako često koriste kao adut u igri."

Peskov je reagirao na optužbe američkog predsjednika Baracka Obame koji je u utorak za NBC News kazao kako je moguće da će se Rusija pokušati umiješati u američke predsjedničke izbore nakon što su u javnost procurili e-mailovi Demokratskog nacionalnog odbora, upravnog tijela Demokratske stranke, za što stručnjaci krive ruske hakere.

"To me podsjeća na društvo u kojem se pričaju horor priče i onda se počinju bojati vlastitih priča", rekao je Peskov.

"Sve je moguće", kazao je Obama za NBC News na pitanje bi li Rusi pokušali utjecati na izbore 8. studenoga.

Obama je kazao kako FBI istražuje slučaj curenja više od 19 tisuća e-mailova DNC-ja koji pokazuju da je stranačko vodstvo favoriziralo Hillary Clinton u odnosu na senatora Bernieja Sandersa za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore. Obama je dodao kako zna da su "stručnjaci to pripisali Rusima".

Američki predsjednik nije naznačio koji bi bili motivi takvog objavljivanja, ali je podsjetio na činjenicu da je republikanski predsjednički kandidat "Donald Trump više puta ponavljao da se divi Vladimiru Putinu" te ustvrdio da se "o Trumpu dosta povoljno piše u Rusiji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:35