MAFIJA U PANICI

'KRIJUMČARI DROGE I OSTALI OZBILJNI KRIMINALCI DANAS SU DOŽIVJELI VELIKI UDARAC' Ugašeno najveće tajno tržište narkotika, oružja i krivotvorene robe

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Američke i europske vlasti ugasile su dvije vodeće mrežne stranice na tzv. "dark webu" za trgovinu ilegalnim drogama, priopćio je u četvrtak američki državni odvjetnik i ministar pravosuđa Jeff Sessions.

Američke vlasti, u suradnji s međunarodnim partnerima u šest zemalja i Europolom, zatvorile su stranicu AlphaBay, najveće 'underground' tržište drogama, oružjem i drugom nedopuštenom robom.

U operaciji koja se paralelno odvijala u Nizozemskoj zatvorena je slična stranica Hansa Market.

"Pravosudne snage suočene su s kriminalcima i transnacionalnim kriminalnim organizacijama koje misle da na 'dark webu' mogu nekažnjeno činiti zlodjela. Ovaj slučaj na kojem su predano radili agenti i tužitelji govori da nisu sigurni. Ne možete se sakriti. Pronaći ćemo vas", poručio je Sessions.

Administrator stranice AlphaBay uhićen je na Tajlandu i protiv njega je podignuto više optužnica, ali je tijekom pritvora počinio samoubojstvo.

Sessions tvrdi da je operacija zadala veliki udarac međunarodnom kriminalu, veći nego akcija 2013. kada je ugašena stranica Silk Road.

AlphaBay je sadržavala oko 250.000 ponuda za ilegalne droge i više od 100.000 ponuda za ukradene identifikacijske dokumente, oružje i krivotvorenu robu.

U Europolu kažu da će najnovija operacija dovesti do pokretanja stotina novih istraga u Europi.

"Krijumčari droge i ostali ozbiljni kriminalci diljem svijeta danas su doživjeli veliki udarac", rekao je izvršni direktor Europola Rob Wainwright.

Ova operacija je "prekretnica", ocijenio je direktor FBI-a Andrew McCabe.

Istrage su vodili FBI, američka agencija za borbu protiv narkotika DEA i nizozemska policija, a sudjelovale su policije iz Velike Britanije, Francuske i Litve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:29