RAT NA GRANIČNOM PODRUČJU

LIBANONSKA I SIRIJSKA VOJSKA POČELE OFENZIVU Plan im je potisnuti Islamsku državu s istoka zemlje gdje se učvrstila prije nekoliko godina

 
 Hassan Abdallah / REUTERS

Libanonska vojska je u subotu ujutro priopćila da počinje ofenzivu kako bi džihadističku skupinu Islamsku državu (IS) potisnula s istoka zemlje, blizu sirijske granice, gdje se učvrstila prije nekoliko godina, a Hezbollah objavio je istodobno da je u Siriji započeo zajedničku vojnu operaciju sa sirijskom vojskom protiv Islamske države u džepu na sirijsko-libanonskoj granici.

"U ime Libanona, otetih libanonskih vojnika i ratnih mučenika, proglašavam početak operacije Zora Jarouda", rekao je vrhovni zapovjednik, general Joseph Aoun.

U ponedjeljak su se posljednji sirijski pobunjenici prisutni na tom gorskom području povukli prema Siriji na temelju ugovora s protivnicima iz libanonskog šijitskog pokreta Hezbollaha.

Ostali su još džihadisti IS-a protiv kojih je libanonska vojska povela ofenzivu.

Hezbollah koji vojno podupire režim Bashara al Assada u Siriji, prošli mjesec je počeo ofenzivu kako bi iz Jaroud Aarsala potisnuo džihadiste nekoć povezane s Al Kaidom i sa sirijskim pobunjenicima.

Jaroud Aarsal je bio sklonište sirijskih pobunjenika protiv režima i prihvatilište za velik broj izbjeglica koji su bježali pred borbama u Siriji.

Nakon šest dana borba uspostavljeno je primirje na temelju kojega je u Siriju evakuiran prvi dio s oko 8.000 ljudi, uglavnom izbjeglica, ali i džihadista.

Po riječima vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha, IS kontrolira područje koje se procjenjuje na tristotinjak četvornih kilometara između Libanona i Sirije, od kojeg je oko 140 četvornih kilometara u Libanonu.

Libanonska vojska objavila je kako se ne radi o operaciji u koordinaciji s akcijom sirijske vojske i Hezbollaha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:01