PUCAO NA POLICAJCE IZ SKROVIŠTA

LICE KOJE JE PRESTRAVILO SVIJET Abdeslamu će se suditi u Bruxellesu, jedini je preživjeli od terorista koji su u pariškim napadima ubili 130 ljudi

 AFP

Salah Abdeslam, jedini preživjeli iz terorističke skupine koja je počinila napade u Parizu 2015., odgovarat će na sudu u Bruxellesu za pucanje na policajce koji su otkrili njegovo skrovište u ožujku 2016., tri dana prije nego što je uhićen, objavio je u četvrtak savezni belgijski sud.

Salah Abdeslam i njegov suučesnik Sofiane Ayari uspjeli su pobjeći 15. ožujka 2016. iz stana u Forestu na području Bruxellesa, a treći osumnjičeni za kojeg se pretpostavlja da je vatrom pokrivao njihov bijeg, umro je od posljedica ranjavanja pošto je ranio trojicu policajaca iz francusko-belgijske ekipe.

Salah Abdeslam (27) i Sofiane Ayari (24), bit će na sudu u Bruxellesu suđeni za "pokušaj ubojstva nekoliko policajca u terorističkom kontekstu". Datum početka suđenja bit će "objavljen za nekoliko tjedana", objavio je savezni sud, a prema javnoj televiziji RTBF proces se očekuje do kraja godine.

Salah Abdeslam i Sofiane Ayari uhićeni su zajedno 18. ožujka u Molenbeeku, drugoj općini u Bruxellesu. Ayari je u zatvoru u Belgiji, a Abdeslam u Francuskoj kamo je izručen nakon uhićenja i gdje mu se sudi za ulogu u pariškim napadima iz studenoga 2015. u kojima je ubijeno 130 osoba.

Četiri dana nakon uhićenja dvojice u Molenbeeku izvedeni su samoubilački napadi na Bruxelles u kojima su ubijene 32 osobe. Počinitelji napada pripadali su istoj terorističkoj ćeliji kao i atenatori u Parizu, otkrila je oproštajna poruka jednog od samoubojica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:56