NOVA ZAŠTITA

LOKOT KOJI BI KONAČNO MOGAO PRUŽITI STVARNU SIGURNOST VLASNICIMA BICIKLA Pokušaju li ga kradljivci prepiliti, očekuje ih protunapad!

 SKUNKLOCK

'I want to ride my bicycle' pjevao je Freddie Mercury, a Draž Katalenić Dudek je imal jednu veliku želju: 'da bi si kupil beciklina'.

Bicikl je danas sve prisutnije prijevozno sredstvo u gradovima kako zbog prometnih gužvi tako i zbog želje da se što manje zagađuje ionako previše zagađen zrak koji postaje ubojica broj 1 u svijetu.

Kako je, pak, u ljudskoj prirodi (nije slučajno Mojsije prenio da nam je Bog kao 7. zapovijed naložio: “Ne ukradi!”) da se dočepa nečega i za to ne plati, tako se kradu i bicikli. Smišljaju se razne opcije lokota, ali podmukli kradljivci uvijek nađu odgovor.

Možda je sada tome napokon došao kraj: u San Franciscu su napravili novi lokot čije ime puno govori - SkunkLock (skunk je tvor). Dakle, kad lopov s pilom dođe do lokota i počne svoju prljavu rabotu, nakon što prepili 30 posto presiječe komoru u kojoj se nalazi plin koji, pak, trenutačno izaziva povraćanje i probleme s disanjem, simptome slične pepper spreju. Izumitelji tvrde da nije opasan po život, ali će zaustaviti lopova u njegovu zlodjelu.

'Kradljivce bicikala niti jedan uobičajeni lokot ne može spriječiti, neovisno o tome radi li se o kabelu, lancu ili U-locku. To mi je rečeno kada sam poželio zaštititi svoj novi bicikl - moje osnovno, jedino i obožavano prijevozno sredstvo. Lokot s dodatnim mogućnostima kao što je SkunkLock zvuči odlično jer bi, sudeći prema svojim obilježjima, mogao onemogućiti kradljivca u potpunosti ili dovoljno da vlasnik uoči pokušaj krađe i vlastitim snagama ga spriječi. Ako se SkunkLock pojavi na tržištu, kupit ću ga odmah i tako barem malo mirnije spavati znajući da je moj bicikl sigurniji nego što je bio prije', rekao je za Jutarnji pasionirani biciklist Damjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:22