VEĆ JE SPRIJEČIO NIZ NAPADA

LOVCI NA TERORISTE IMAJU NOVO MOĆNO ORUŽJE 'Stvorili smo ubojiti digitalni mozak koji otkriva teroriste i predviđa njihovu metu'

Sustav skuplja videoisječke, fotografije, tekstualne poruke ili objave i stvara milijune profila ljudi. Profile spaja sa skrivenim vezama, geolokacijski ih označava, uči njihove rutine. Čim te osobe promijene rutinu, javlja se alarm, objašnjavaju u Fifth Dimensionu
 Reuters

Softver koji pronalazi teroriste, bilo gdje na planetu. Samostalno uči iz njihova kretanja i komunikacije i predviđa kada bi i gdje mogli napasti. U posljednji tren ih zaustavlja. Čak i one za koje istražitelji još ni ne znaju da postoje.
Zvuči kao predložak za znanstveno-fantastični triler.

Izraelska tvrtka Fifth Dimension, sa sjedištem u Tel Avivu, takvu je platformu, međutim, već proizvela i uspješno primijenila.
Prije četiri godine osnovali su je nekadašnji šefovi izraelskih tajnih službi. U Upravi im sjede umirovljeni general Benny Gantz, bivši načelnik stožera izraelske vojske, zatim Ram Ben-Barak, nekad drugi čovjek Mossada, te John R. Allen, umirovljeni američki general kojeg je prije toga Obama imenovao za posebnog savjetnika za globalnu brobu protiv ISIS-a.

U kompaniji trenutačno radi stotinjak visokokvalificiranih inženjera i doktora znanosti stol do stola s bivšim obavještajcima i stručnjacima za sigurnost. Njihov odjel za istraživanje i razvoj, kad su u pitanju deep learning i umjetna inteligencija, među pet je najboljih na planetu.
U ekskluzivnom razgovoru za Nedjeljni Jutarnji otkrivaju nam kako im to uspijeva.

- Naš softver jedini na svijetu može prepoznavati i obrađivati nestrukturirane podatke - kaže mi Liad Churchill, šef marketinga kompanije.
Kako? Uzmimo Twitter kao primjer.

Terorist ISIS-a

Samo ove godine na toj je društvenoj mreži ugašeno 125 tisuća profila ISIS-ovih sljedbenika, a zbog brzine kojom se novi otvaraju teško ih je sve pohvatati u realnom vremenu.
Ali ono što ne mogu ljudi, mogu strojevi.
Objasnimo to kroz matematiku.

Recimo da terorist ISIS-a tvita informacije i fotografije, oko 200 kilobajta svaka. Zamislimo softver koji ima snagu da obrađuje petabajtove takvih informacija. To je više od trilijuna kilobajta.

Ili pojednostavljeno, čak 5,5 milijardi takvih fotografija.

Obavještajni sustav

Fifth Dimensiona ima tu snagu, fotografije skuplja, klasificira, povezuje ih s računima s kojih se šalju, prati ljude koji ih stavljaju te s kim pričaju i kuda se kreću.

Stvori njihov profil, i čim takva osoba iskoči iz svoje uobičajene rutine, alarmira nadležne.

U Fifth Dimensionu s pravom ovaj sustav nazivaju digitalnim mozgom.

I pomoću njega već su otkrili i spriječili terorističke udare, a sustav u tijesnoj suradnji s izraelskom državom nude brojnim vladama u svijetu i njihovim sigurnosnim agencijama. Kojim sve?

- To je tajna - kaže Liad Churchill, ali priznaje da su već odradili nekoliko poslova u Europi.

- Više od toga ne smijem otkriti. Ne mogu odgovoriti jesmo li već razgovarali s hrvatskim službama. Ali ono što mogu reći jest da smo zbog brojnih terorističkih udara na tlu Europe i imigrantskog vala u kontaktu s brojnim europskim vladama, pa i onima na Balkanu - kaže mi.

Kao jedan od razloga razvoja antiterorističkog softvera navodi dramatični napad u Bataclanu u kojem su napadači ubili 130, a ranili 368 ljudi.

- Kad smo kasnije proučavali podatke o ljudima koji su izveli napad, shvatili smo da je uoči događaja bilo puno sitnih tragova koji su ukazivali na to što se sprema. Ali oni su bili raspršeni i skriveni u golemim količinama nestrukturiranih podataka. Primjerice, napadači su na dan napada svi zamijenili svoje SIM kartice. Istražitelji takve trivijalne informacije jednostavno nisu na vrijeme uspjeli povezati. Nije ih bilo dovoljno i nisu imali dovoljno vremena. I tu uskače Fifth Dimension - objašnjava Churchill.

Model po kojem je tvrtka nastala donekle je sličan Palantiru, američkoj softverskoj kompaniji koja je 2004. godine počela kao startup koji podupire CIA, a danas razvija softverska rješenja za borbu protiv terorizma, kriminala, financijskih prevara i slično. Dio usluga namijenjen je vladama, vojsci i obavještajnim agencijama, dio civilnim privatnim tvrtkama, fondovima i bankama.

Palantir trenutačno vrijedi 20 milijardi dolara. Sigurnosni softver unosan je posao.

Prije dvije godine tržište je ostvarilo oko 22 milijarde dolara prihoda, a svake godine raste više od pet posto.

Churchill mi objašnjava da, iako su slični, u Tel Avivu ipak ne rade istu stvar kao Amerikanci.

- Naš softver jedini na svijetu funkcionira na principima deep learninga - kaže.

Neumorni stroj

Što je točno deep learning?

Riječ je o metodi strojnog učenja kojom kompjutori postaju sposobni pronalaziti ogromne količine podataka i obrađivati ih samostalno, što daje privid umjetne inteligencije. Osim strukturiranih podataka, dakle onih u dobro organiziranim javnim sustavima poput identifikacijskih dokumenata, brojeva socijalnog i zdravstvenog osiguranja, podataka o prebivalištu i slično, Fifth Dimension prikuplja i nestrukturirane, i to u svim formatima.

Da se vratimo na početak: ako njihovu digitalnom mozgu zadate zadatak da po društvenim mrežama pronađe i izolira sve fotografije s ISIS-ovu zastavom, on će u procesu traženja učiti kako da ih prepozna i na temelju njih zaključuje isto što bi i ljudski mozak.

Povezati ih s lokacijama i ljudima, stvoriti profile ekstremista koji ih objavljuju i početi ih pratiti.

Sve što bi učinilo i ljudsko biće, primjerice analitičar u nekoj obavještajnoj agenciji.

Samo što digitalni mozak radi s puno više podataka, spaja ih puno brže i nikad se ne umara. I to je poanta, tvrde u 5th Dimensionu. Ne zamijeniti ljude već im pomoći da posao rade bolje. Njihov sustav, tvrde, ima snagu tisuća i tisuća ljudskih analitičara.

- Naš sustav pomoću deep learninga skuplja nestrukturirane podatke, videoisječke, fotografije, tekstualne poruke ili objave, koji inače možda nikad ne bi došli na red. Iz njih može stvoriti milijune profila ljudi, od onih koji su službama već poznati, do onih za koje još nisu ni saznali. Mi to zovemo poznatim nepoznatima i nepoznatim nepoznatima. I nama su najzanimljiviji ti ljudi za koje još ni službe ne znaju da su im prijetnja. A onda te profile spaja skrivenim vezama, uči njihove rutine, prati komunikaciju, geolokacijski ih označava. I na kraju čim takve osobe promijene rutinu, počnu se ponašati nepredviđeno i rade nešto drugačije, odmah to daju do znanja ljudima koji rade sa softverom - objašnjavaju u Fifth Dimensionu.

Veće ovlasti

Ovdje nije riječ o pukom nadzoru objava na društvenim mrežama ili podacima koje svi mi na dnevnoj bazi ostavljamo po internetu. S obzirom na to da vlade i njihove sigurnosne i obavještajne službe imaju veće ovlasti, digitalni mozak ima ovlasti pratiti signale mobitela, korespondenciju putem maila, snimke nadzornih kamera i mnoge druge stvari.

Big Brother ukratko. Upravo zato, kaže Churchill, niti jedan posao Fifth Dimensiona ne prođe bez dozvole izraelske vlade.
- Izdajemo samo softversko rješenje. Ovlaštenim državnim tijelima. Nemamo pristup podacima koje neka vlada ili agencija kroz njega istražuje - naglašava.

Iako o stvarnim događajima ne smiju pričati, u Fifth Dimensionu ipak na temelju dva slučaja, bez spominjanja identiteta, otkrivaju kako sustav funkcionira u praksi.
U prvom je njihov digitalni mozak koristio jedan policijski odjel za narkotike čiji su inspektori htjeli prekinuti nacionalni krijumčarski lanac šverca kokaina.

Uhitili su dvojicu iz narkobande i počeli prisluškivati sve kontakte iz njihovih mobitela.
Sustav je unutar tisuća i tisuća razgovora skupljenih u 12 mjeseci izolirao trojicu krijumčara koji su najčešće dogovarali prijenos droge iz drugih zemalja.

Jedan od njih prestao je poslove dogovarati preko svog telefona, a sustav je uspio locirati njegov novi mobitel koji bi se uvijek palio na istoj lokaciji gdje je bio i stari. Putem njega su došli do osuđivanog dilera za kojeg nisu ni znali da je opet u igri jer je koristio prepaid telefon.
Uhvatili su ga nakon što je sustav upotrijebio program analize glasa da bi ga identificirao.
lažni profil U drugom slučaju Fifth Dimension iskoristili su obavještajci koji su u zadatak dobili zaustaviti mlade ljude koje je ISIS pokušavao regrutirati da im se pridruže u Siriji i Iraku.
Jednog su otkrili nakon što je sustav prepoznao da se na svoj lažni Twitter profil spaja u jednom cyber caffeu. I to s telefona koji je pripadao mladiću čiji se brat već pridružio ISIS-u.

Jednom kad su ga identificirali, sustav Fifth Dimensiona prepoznao je njegovo lice na nadzornoj kameri obližnjeg aerodroma i mladić je zaustavljen prije nego što se ukrcao na avion za Siriju.

- Mislim da nudimo najnaprednije rješenje za borbu protiv terorizma na tržištu. Naša grupa istraživača radi dan i noć kako bi sustav dodatno usavršila. Borba protiv terorizma je konstantna utrka, a mete svakim danom postaju sve sofisticiranije. Zato se i mi moramo unapređivati - kaže Churchill koji je i sam bivši djelatnik tajnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:48