NAJBOGATIJI NA SVIJETU?

'LUKSUZ KOJIM SE RAZBACUJE GRANIČI S LUDILOM!' Putin tvrdi da ima samo dva stana i garažu, ali nove procjene kažu da bi mogao biti 'teži' i od Gatesa!

 Getty Images

Pokažu li se najnovija istraživanja točnima, Vladimir Putin mogao bi biti novi najbogatiji čovjek na svijetu.

Trenutačno je, prema popisu časopisa Forbes, prvi Bill Gates, koji je težak 75 milijardi dolara, ali ruski predsjednik navodno bi mogao biti težak čak 200 milijardi dolara.

Naime, Forbes na svojoj listi najbogatijih nijednom nije imao Putina jer, kažu, kod njih nema mjesta za svjetske vođe, pogotovo 'diktatore, koji su se obogatili isključivo na račun povlaštene pozicije koju imaju'.

- U 14 godina Putinove vladavine, Rusija je zaradila mnogo novca, ali s obzirom da ga nije ulagala u škole, ceste i bolnice, svota očito 'leži' negdje - u švicarskim bankama, uložena u nekretnine ili fondove kojima barata ruski predsjednik... - izjavio je još 2015. godine Bill Browder, suosnivač investicijskog fonda Hermitage Capital Management i jedan od najvećih Putinovih kritičara.

Politički analitičar Stanslav Belkovsky tvrdi da se ruski predsjednik obogatio na naftnom biznisu - navodno kontrolira 37 posto tvrtke Surgutnjeftgaz, 4,5 posto Gazproma, a šuška se i da je vlasnik udjela u tvrtki Gunvor, koja je samo 2012. zaradila 93 milijarde dolara. Sve firme ove tvrdnje oštro demantiraju.

Ono što se sigurno zna jest da je Putin vlasnik 35 milijuna dolara vrijedne luksuzne jahte Olympia - dobio ju je na dar od Romana Abramoviča, vlasnika nogometnog kluba Chelsea, nakon što je postao predsjednik Rusije.

Osim toga, ima i palaču na obali Crnoga mora koja navodno stoji čak milijardu dolara, piše Daily Mail, iako to u javnosti niječe.

- Palača je sagrađena isključivo za njega, a plaćena je novcem iz tajnih fondova ruskih oligarha - kaže za BBC ruski poduzetnik Sergej Koljesnikov, koji je, zbog neslaganja s režimom, napustio Rusiju.

Putin, kako je stoji u dosjeu koji je o njemu sastavio njegov nekadašnji politički oponent Boris Nemcov, koji je prije nekoliko godina brutalno likvidiran u blizini Kremlja, navodno ima 58 aviona i helikoptera, kolekciju satova od 500.000 dolara te 20 vila i imanja na selu.

- Njegov privatni zrakoplov vrijedi 137 milijuna dolara, a kupaonica u njemu optočena je zlatom. Samo zahod je 'težak' 62.000 dolara - naveo je Nemcov.

- U državi u kojoj 20 milijuna građana jedva spaja kraj s krajem i živi u siromaštvu, luksuz kojim se razbacuje predsjednik graniči s ludilom - komentirao je.

Ironično, Vladimir Putin prijavio je da je u 2014. godini zaradio svega 119.000 dolara, a u imovinskoj kartici naveo je da posjeduje samo dva stana i da je suvlasnik garaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:28