NEMA SIGURNOSTI

LUKSUZNI HOTELI U SEDAM EUROPSKIH ZEMALJA NA UDARU HAKERA Mjesec dana ih nitko nije otkrio, a pokrali su osjetljive onformacije o bogatim gostima

 
 Profimedia, Alamy

Niz je priča o tome kako su u istočnom bloku prisluškivali goste sa Zapada, ali i iz drugih istočnih zemalja kako bi se uvjerili da nisu skrenuli s “partijske linije”.

I besmrtni izraelski humorist Ephraim Kishon, kad je nakon niza godina došao u rodnu Mađarsku, opisao je jedan takav slučaj: njegova je supruga ušla u sobu i počela naglas vikati kako nema tople vode, rolete ne rade, što li misle ti Mađari. On joj je tada tutnuo u ruku papirić na kojem je pisalo: Ali zato imaju jako dobre prislušne uređaje. Pa je gospođa Kishon nastavila: Ali zato sve ostalo funkcionira savršeno.

Ukrali izmet

Jasno, slične su stvari radili i na Zapadu tijekom hladnog rata (navodno su Zapadni Nijemci do precizne dijagnoze Leonida Brežnjeva došli tako što su odvod iz WC školjke u njegovu apartmanu blokirali i tako se dokopali izmeta).

Danas više gotovo nikoga ne interesiraju “obični” turisti, ali oni koji odsjedaju u luksuznim apartmanima, e to je već druga priča. Londonski Times tako prenosi da je američka tvrtka za kibernetičku sigurnost FireEye otkrila da su ruski hakeri upali u informacijski sustav luksuznih hotela u najmanje sedam europskih zemalja i barem jedne na Bliskom istoku.

Riječ je o mjestima u kojima odsjedaju diplomati, poslovni ljudi i bogataši. Hakiranje je obavila skupina Fancy Bear, dakle ista ona koja je upala u elektroničku poštu Nacionalnog odbora američke Demokratske stranke i zatim te poruke objavila u jeku predizborne kampanje i tako naštetila kandidatkinji Hillary Clinton.

Fancy Bear, poznat i kao APT28, hakirao je i komunikacijski sustav ukrajinske vojske te svjetsku antidopinšku agenciju. Upravo zbog ova dva posljednja napada gotovo se nedvojbeno smatra da iza njega stoji ruska vojna obavještajna služba. Dodatna je potpora ovoj tezi da su tijekom ruskog napada na Gruziju 2008. godine hakirali ključna ministarstva u toj zemlji.

Benjamin Read iz FireEyea je rekao kako su mehanizmi djelovanja u potpunosti identični Fancy Bearu, a i ciljevi su u skladu sa strateškim interesima ruskih službi. Anthony Glees, stručnjak za sigurnost sa Sveučilišta Buckingham, rekao je kako “otkrića FireEyea izazivaju jezu”.

Mjesec dana

Naime, prema dostupnim podacima, ruski su hakeri “radili” punih mjesec dana a da to nije bilo otkriveno, što znači da su prikupili izuzetno velik broj osjetljivih informacija. Za koje se, s gotovo stopostotnom sigurnošću, može zaključiti da se nalaze u posjedu ruskih obavještajnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:17