POLITIČKA KRIZA

MADRID BI MOGAO DONIJETI ODLUKU KOJE SE SVI PRIBOJAVAJU, ALI PRIJE TOGA TRAŽI OBJAŠNJENJE 'Jeste li ili niste proglasili neovisnost?

Mariano Rajoy
 REUTERS

Španjolska vlada održala je danas krizni sastanak kako bi odlučila o odgovoru na jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, jučer potpisanu ali "odgođenu" u očekivanju dijaloga s Madridom.

Nakon sastanka novinarima se obratio španjolski premijer Mariano Rajoy.

- Službeno sam zatražio od katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta da objasni je li proglašena neovisnost, rekao je Rajoy.

- Ovaj potez je nužan kako bi španjolska vlada mogla odlučiti o daljnjim koracima. Razmotrit ćemo sve opcije. Reakcija španjolske vlade bit će temeljena na odgovoru Carlesa Puigdemonta. Nije isključena aktivacija članka 155., rekao je Rajoy.

Naime, prema članku 155. španjolskog Ustava, središnjoj vladi omogućeno je preuzimanje kontrole nad autonomnom regijom ako ona “ne ispunjava obveze koje joj nameću Ustav ili drugi zakoni ili se ponaša na način koji ozbiljno šteti općem interesu Španjolske”.

Španjolski premijer optužio je katalonskog predsjednika da je namjerno stvorio konfuziju, no da je vladin cilj ponovna uspostava sigurnosti.

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont jučer je obećao da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu "republiku", istodobno se zalažući za odgodu postupka kako bi se "pregovorima došlo do rješenja" s Madridom.

Ocijenio je da njegova pokrajina živi "povijesni trenutak", oslanjajući se na pobjedu "da" za nezavisnost s 90,19 posto glasova, na referendumu o samoodređenju.

Zamjenica španjolskog premijera Soraya Saenz de Santamaria rekla je u utorak navečer da se Puigdemont treba vratiti na put zakona ako želi da dođe do razgovora i nema pravo nametati posredovanje s vladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:47