ZALETIO SE AUTOM U MASU I UBIO JE

MAJKA POMAHNITALOG UBOJICE 'Mislila sam da ide na neki protest koji ima veze s Trumpom. Ništa mi nije bilo jasno, pa Trump nije neonacist...'

 
 Reuters, Facebook

Skup pokreta američke krajnje desnice izmaknuo je u subotu kontroli i prerastao u nasilje u Charlottesvilleu. Jedna osoba je poginula, a deseci su ozlijeđeni kada se 20-godišnji bijelac iz Ohija James Fields zaletio automobilom u skupinu prosvjednika i protuprosvjednika.

Fields je pritom ubio 32-godišnju ženu te ranio 19 osoba, od kojih je pet u kritičnom stanju. Oko 15 osoba je ozlijeđeno kada su se sukobile suprotstavljene skupine šakama, palicama i suzavcem. Poginula žena je, doznaje se dan nakon tragične smrti, Heather Heyer. Bila je među protuprosvjednicima koji su se u subotu došli suprotstaviti rasističkim skupinama uglavnom mladih bijelaca.

Na GoFundMe je otvorena sekcija posvećena obitelji poginule, a u opisu stoji da je "Heather umrla radeći ono što je ispravno". Njezina majka je kazala da joj je srce slomljeno, "ali zauvijek ću biti ponosna na nju".

Ljudi iz cijelog svijeta putem interneta joj odaju počast jer je stala protiv rasizma. Daily Mail navodi da je svoj Facebook profil posvećivala objavama o građanskim pravima, a među posljednjima je ona koja poručuje "Ako nisi bijesan, znači da ne obraćaš pažnju." Diljem SAD-a građani na dogovorenim mjestima pale svijeće i donose cvijeće kako bi se oprostili od 32-godišnje žene koja je postala simbol borbe protiv neonacizma.

Rescue workers transport a victim who was injured when a car drove through a group of counter protestors at the
Joshua Roberts / REUTERS

Tko je mladić (20) koji se zabio u masu? Njegova majka je u šoku, znala je da odlazi na prosvjed, ali nije znala o čemu se radi niti da joj sin ima ekstremno desne stavove

James Alex Fields Jr. se nedavno preselio u Ohio, a odrastao je u Kentuckyju, rekla je njegova majka Samantha Bloom za AP. Ovoj agenciji je rekla da je znala da joj sin ide na neki prosvjed u Virginiju, ali da nije znala da se radi o prosvjedu neonacista.

- Mislila sam da ima neke veze s Trumpom. Trump nije neonacist - govorila je šokirana Bloom, koja nije mogla doći sebi kad su je obavijestili o tome što je učinio njezin sin.

- Imao je i prijatelja crnca... - probuncala je prije nego je ostala bez glasa zbog šoka. Dodala je da joj nije jasno kako joj sin ima tako ekstremno desne stavove, ako se to pokaže kao razlog zabijanja u masu, i da nikad nije baš razgovarala sa sinom o njegovim političkim stavovima.

Od ubojice se ogradili fašisti

James je prije odlaska na prosvjed kod majke ostavio i svoju mačku da je čuva dok ga nema. Inače, samoprozvana fašistička grupa "Vanguard America" ogradila se od njega, kazavši da on nije njihov član, iako ga se na jednoj fotografiji s prosvjeda vidi da drži štit s njihovim simbolom.

- Vozač automobila nikako nije član Vanguard Americe. Svi naši članovi su već bili evakuirani i na sigurnom u vrijeme kad se dogodio incident. Štitove smo mirno dijelili prosvjednicima, tko god ih je htio uzeti, i nisu znak nečijeg članstva u grupi. Nitko od naših članova nije optužen ni uhićen za nezakonito ponašanje - objavili su iz grupe.

Organizator prosvjeda je "bijeli nacionalistički bloger"

"Apsolutno ćemo održati nove demonstracije u Charlottesvilleu jer nam negiraju naša ustavna prava", rekao je ranije organizator Jason Kessler, kojega udruge za građanska prava nazivaju bijelim nacionalističkim blogerom, prenosi agencija Reuters.

Kessler je organizirao skup "Ujedinimo se desnico" u Charlottesvilleu kako bi prosvjedovao protiv nakane da se ukloni kip junaka Konfederacije, Roberta E. Leeja. Sukobi pripadnika krajnje desnice i protuprosvjednika zaredali su se i prije subotnjeg skupa u Charlottesvilleu koji vlasti na kraju nisu odobrile.

Reuters, Profimedia

Protiv uklanjanja kipa prosvjedovao i Ku Klux Klan

Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja. Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi su već uklonjeni ili preseljeni, a sudbina koja je zadesila Leejev spomenik u u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti i ostalima, objavio je dpa.

Members of white nationalists clash against a group of counter-protesters in Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017.   REUTERS/Joshua Roberts - RTS1BIIG
Joshua Roberts / REUTERS

Nasilje u Charlottesvilleu u subotu najnoviji je u nizu sukoba koji izbijaju između pripadnika krajnje desnice od kojih se neki svrstavaju u Trumpove pobornike i njegovih protivnika. U siječnju su tako u tom gradu 'protutrumpovci' razbijali izloge i palili automobile te se sukobljavali s policijom koja je privela 200 osoba.

Nekih dvadesetak osoba bilo je uhićeno u Charlottesvilleu u srpnju kada su se članovi Ku Klux Klana okupili kako bi prosvjedovali protiv uklanjanja Leejeva kipa, a bijeli nacionalisti demonstrirali su protiv njegova uklanjanja i u svibnju.

Rescue workers assist people who were injured when a car drove through a group of counter protestors at the
Joshua Roberts / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:41