KAOS

MAKEDONIJA NA RUBU: PREDSJEDNIK ODBIO DATI MANDAT ČOVJEKU KOJI IMA VEĆINU U PARLAMENTU 'On ruši ustav, ugrožava našu suverenost...'

 Maja Zlatevska / CROPIX

Makedonija će, kako stvari stoje, ići ponovno na izbore. Naime, nakon što Nikola Gruevski sa svojim VMRO-DPMNE nije uspio dobiti mandat za sastavljanje vlade, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov odbio je dati mandat njegovom konkurentu pod neobičnim okolnostima, piše N1.

Optužio je socijaldemokrata Zorana Zaeva, naime, za rušenje Ustava Republike Makedonije.

- Ne postoje ucjene koje će me natjerati da prekršim Ustav... Ne mogu dati mandat bilo kome tko pregovara o postizbornoj platformi s drugim državama niti to može biti osnova za formiranje vlade Makedonije. Uvjeravam građane da mogu biti spokojni – dok god sam predsjednik Makedonije neću dati mandat čovjeku ili stranci koji se zauzima za rušenje integriteta i suverenosti Republike Makedonije, naveo je predsjednik Makedonije.

Naveo je i kako je nakon razgovora sa Zaevom i pravnim stručnjacima odlučio da "treba ispoštovati članak 90. ustava o ispunjavanju rokova za legitiman transfer vlasti".

- S postizbornom platformom ugrožena je suverenost Makedonija, ucijenjena od druge države, kazao je Ivanov, dodajući da je to kažnjivo djelo.

Od međunarodne zajednice očekuje da jasno i javno osudi takvu platformu koja predstavlja miješanje i redefiniranje unitarnog uređenja naše države.

- Nažalost, takve javne osude nema, kazao je.

- Moja poruka jasna: politička platforma koja ugrožava suverenost i unitarnost Makedonije, tome se treba usprotiviti i međunarodna zajednica, ovo je negiranje samostalnosti i suverenosti Republike Makedonije, kazao je.

- Građani nisu dali nikome pravo da pregovara s drugom državom o postizbornoj platformi, kazao je Ivanov, dodajući da je ovo 'ozbiljan trenutak povijesti Makedonije – svaka pogrešna odluka može imati katastrofalne posljedice na jedinstvo države'.

- Kao predsjednik dao sam svečanu prisegu da ću svoju dužnost obavljati poštujući ustav, suverenost i teritorijalni integritet Makedonije, kazao je.

Nacionalistički VMRO tijesno je pobijedio na prijevremenim izborima 11. prosinca osvojivši 51 od ukupno 120 mjesta u parlamentu, samo dva više od svojih suparnika socijaldemokrata (SDSM). No, nisu uspjeli sastaviti Vladu, jer su ostali bez podrške zastupnika brojne albanske manjine. Albanci čine između četvrtine i trećine od 2,1 milijuna stanovnika, a prevladavaju u općinama na sjeveru i zapadu zemlje.

U zemlji se opet prosvjeduje, a ovaj puta su glasniji prosvjednici bliski konzervativcima. Nakon prosvjednog marša u utorak, koji je drugi dan za redom organizirala Građanska inicijativa za zajedničku Makedoniju, fizički su napadnuti novinar Aleksandar Todevski i snimatelj Vladimir Želčevski, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:19