PROGRESIVNE MJERE

Malta postala prva europska država koja je zakonom zabranila terapiju kojom se liječi homoseksualnost

Prema novom zakonu, bilo tko koga se proglasi krivim za pokušaj mijenjanja, represije ili eliminacije nečije seksualne orijentacije može biti kažnjenjen novčano ili zatvorski
 Daniel Becerril / REUTERS

Malta je postala prva europska država koja je zabranila terapiju kojom se liječi homoseksualnost nakon što je parlament u Valetti jednoglasno izglasao zakon kojim bi se zabranili svi pokušaji 'liječenja' homoseksualaca od njihove seksualnosti, piše The Guardian.

Prema novom zakonu o afirmaciji seksualne orijentacije, spolnog identiteta i spolnog izražavanja, bilo tko tko bude proglašen krivim za pokušavanje 'mijenjanja, represije ili eliminacije seksualne orijentacije, spolnog identiteta ili spolnog izražavanja' druge osobe bit će novčano ili zatvorski kažnjen.

Medicinski djelatnici koji propišu terapije 'izlječenja homoseksualnosti' mogli bi biti kažnjeni s 10 tisuća eura i zatvorom do godine dana. Malta Today prenosi da suci u pojedinim slučajevima mogu odrediti i manje kazne u rasponu od tisuću do pet tisuća eura.

Malta je od odabira socijalističke vlade na izborima 2013. godine pokrenula cijeli niz progresivnih socijalnih reformi te ju je ILGA Europe dva puta imenovala europskom državom koja najbolje poštuje prava homoseksualaca, biseksualaca, transseksualaca i interseksualaca.

U novom je zakonu također proglašeno da 'niti jedna seksualna orijentacija, spolni identitet ili izražavanje spola nisu poremećaj, bolest ili invaliditet bilo koje vrste' te je dobna granica za traženje operacije promjene spola bez pristanka roditelja spuštena na 16 godina.

Oni koji podržavaju terapiju za mijenjanje homoseksualnosti u heteroseksualnost tvrde da se u sklopu terapije koriste česte psihološke i savjetodavne tehnike kako bi se pomoglo ljudima da sami promijene svoju seksualnu orijentaciju. Takva je praksa, međutim, naširoko osuđena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:17