ODLAZAK

MARTIN MCGUINNESS SE POVLAČI IZ POLITIKE Istaknuti član Sinn Feina i nekadašnji vođa IRA-e teško je bolestan

 Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Martin McGuinness, istaknuti član Sinn Feina i bivši vođa Irske republikanske armije (IRA), najavio je u četvrtak da se povlači iz sjevernoirskog političkog života zbog ozbiljnih zdravstvenih problema.

McGuinness koji je do prošlog tjedna bio potpredsjednik vlade Sjeverne Irske, rekao je da podnosi ostavku zbog neslaganja s načinom na koji njegov koalicijski partner unionistički DUP provodi program obnovljivih izvora energije koji je omogućio brojne zloporabe.

Sinn Fein je u ponedjeljak odbio imenovati mu zamjenika, što je prouzročilo pad koalicijske vlade i najavu novih izbora za regionalni parlament 2. ožujka.

McGuinness (65) je odlučio da neće sudjelovati na tim izborima.

"Upitao sam se: Jesi li fizički sposoban upustiti se svom snagom u žestoku izbornu bitku dugu 5 do 6 tjedana? Brzo sam došao do zaključka da nisam fizički kadar voditi takvu kampanju", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Belfastu.

Bivši vicepremijer koji je tu dužnost obnašao gotovo deset godina, rekao je da se već nekoliko mjeseci bori s bolešću, ali nije otkrio kakvom.

"Nisam imao drugog izbora", opravdavao se McGuinness u četvrtak, kritizirajući odluku premijerke i čelnice DUP-a Arlene Foster da ne podnese ostavku. Sinn Fein je optužio Foster da je glavni krivac za sporni program subvencioniranja tvrtki za razvoj obnovljivih energetskih izvora.

Martin McGuinness je rekao da želi i dalje sudjelovati u javnom životu Sjeverne Irske. "Nadam se da ću ozdraviti. Odlučan sam u nakani da budem veleposlanik mira, jedinstva i pomirbe", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:12