PREGOVARAČI NA MUKAMA

'MASKE SU PALE, NAKON OVOGA TTIP JE PROPAO!' Procurili dokumenti o tajnovitom sporazumu koji bi ga mogli uništiti

Dokumenti o pregovorima, koji su procurili, daju naznake da SAD želi promjeniti regulativni okvir u Europi kako bi se smanjila zaštita okoliša, prava potrošača i slične pozicije koje EU daje svojim građanima
 Reuters / REUTERS

Kontroverzni TTIP ('Transatlantic Trade and Investment Partnership') zbog tajnovite prirode pregovora o trgovačkom sporazumu između SAD-a i Europe izaziva u javnosti vatrene prijepore, a vatra se upravo dodatno rasplamsala nakon što su iscurili dokumenti o pregovorima. Dokumenti, koje je u javnost pustio Greenpeace, pokazuju da su pregovori na tankim nogama, a aktivisti koji se protive TTIP-u tvrde da sporazum neće preživjeti curenje. John Hilary iz organizacije War on Want tako je komentirao za britanski Independent : "Sada kad možemo vidjeti sam tekst, europski pregovarači nemaju se više gdje skriti. Rukavice su skinute i sada ih čeka prava borba".

Dokumenti o pregovorima, koji su procurili, daju naznake da SAD želi promjeniti regulativni okvir u Europi kako bi se smanjila zaštita okoliša, prava potrošača i slične pozicije koje EU daje svojim građanima. Predstavnici obje strane izgleda da su stali pred "nepomirljivim" razlikama koje bi mogle potkopati potpisivanje ovog vrlo kontroverznog sporazuma, barem prema mišljenju aktivista.

Dokumenti upućuju da SAD želi oslabiti "princip predostrožnosti" kojima se EU upravlja u slučaju potencijalno opasnih proizvoda. Američka je praksa da se su takvim slučajevima rizik minimalizira, umjesto da se izbjegne, a takvo bi regulatorno "olakšavanje" moglo zadesiti i Europu ukoliko sprazum stupi na snagu.

Nadalje, ukoliko EU želi mijenjati sličnu regulativu, mora o tome obavjestiti SAD i američke korporacije, što im daje sličan utjecaj na zakonodavstvo kao i europskim tvrtkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:50