HINKLEY POINT C

MEGAPROJEKT VRIJEDAN 21.5 MLRD. EURA Francuzi će graditi veliku nuklearnu elektranu u Engleskoj

Hinkley Point B, pokraj kojeg bi se trebala graditi nova elektrana
 Suzanne Plunkett / Reuters

Francuski energetski div EDF ( Électricité de France) trebao bi odobriti projekt gradnje nuklearne elektrane Hinkley Point C u Velikoj Britaniji, piše britanski Independent. Vrijednost investicije procjenjuje se na ogromnih 21.5 milijardi eura po čemu bi ta nuklearna elektrana bila ne samo najskuplja na svijetu, nego i jedna od najskupljih građevina u povijesti.

Upravni odbor tvrtke danas se sastaje u Parizu te se očekuje odluka kojom će se dati zeleno svjetlo za početak izgradnje. Ona se dosad nekoliko puta odgađala, a najviše će razveseliti sindikalne vođe koji procjenjuju da će ta investicija stvoriti oko 25 000 novih poslova.

Jednom kad bude dovršena, što bi trebalo biti 2025. godine, očekuje se da će elektrana kapaciteta 3200 megavata podmirivati sedam posto energetskih potreba Ujedinjenog Kraljevstva u sljedećih 60 godina.

Nisu svi oduševljeni projektom - organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace tvrdi da bi bilo mnogo bolje da se taj novac investira u obnovljive izvore energije kao što su vjetroelektrane uz britansku obalu, a još je veće kritike izazvalo obećanje britanske vlade da će EDF-u isplaćivati 110 eura za svaki proizvedeni megavatsat energije.

Osim toga, razlozi za kašnjenje projekta bili su vezani uz mogućnost EDF-a da financira izgradnju nuklearne elektrane. Stoga su u cijeli posao uključeni i Kinezi preko tvrtke China General Nuclear Power Corporation (CGN) koja će na sebe preuzeti udio od 33,5% u projektu.

EDF je u većinskom vlasništvu francuske države (84,5%), a ukupna imovina tvrtke procjenjuje se na vrijednost od 330 milijardi eura. Zapošljavaju više od 155 000 ljudi, a 2014. godine prijavili su prihod od 72.8 milijarde eura i dobit od 3.7 milijardi eura. Električnom energijom opskrbljuju gotovo 40 milijuna ljudi, a u njihovom vlasništvu su 3 od 10 najvećih nuklearnih elektrana na svijetu.

Hinkley Pint C je inače zamisao bivšeg ministra financija UK-a Georgea Osbornea koji ga smatra ključnim za stvaranje novih poslova i osiguranjem energetske neovisnosti Velike Britanije u periodu kad se tope zalihe nafte i plina u Sjevernom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:31