ČEKA GA SUĐENJE

FOTO: VELIKI PAD VOĐE JEDNOG OD NAJMOĆNIJIH I NAJKRVAVIJIH KARTELA 'El Chapo' Guzman u lisicama izručen SAD-u, više ni ne nalikuje na sebe

 U.S. officials/Handout / REUTERS

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak kasno poslijepodne da je narkobos Joaquin 'El Chapo' Guzman izručen Sjedinjenim Američkim Državama, koje ga traže zbog krijumčarenja droge, ubojstva i pranja novca.

Šef jednog od najmoćnijih i najkrvavijih svjetskih narkokartela Sinaloa dugi niz godina je izbjegavao uhićenje, a u ruke meksičkih vlasti pao je u travnju prošle godine tijekom iznenadne racije u luksuznom hotelu u jednom meksičkom ljetovalištu.

Joaquin "El Chapo" Guzman, koji je za svoj status pomalo sramotno pobjegao iz zatvora maksimalne sigurnosti u košari prljavog rublja 2001., uhićen je u Mazatlanu bez ispaljenog metka.

Rođen je, jedni kažu 1954., drugi 1957., o djetinjstvu mu se malo zna, a svoju prvu plantažu marihuane posadio je već s 15 godina. U narkokartelima je počeo raditi sedamdesetih godina i brzo napredovao u hijerarhiji. Osamdesetih već ima vlastiti teritorij, a sredinom devedestih preuzima vođenje kartela Sinaloa, koji će kasnije uzdići do vjerojatno najvećeg i najbrutalnijeg na svijetu. U 'ratovima droge', odnosno obračunima između kartela i snaga sigurnosti s kartelima, zadnjih su godina u Meksiku izgubljeni deseci tisuća života.

U Meksiku je puk mislio da je "Kratki" neuhvatljiv. Toliko je moćan, govorili su, da može potkupiti svakoga. Ima tako lojalnu vojsku sljedbenika da uvijek dobije informaciju kada mu se vlasti približe. Toliko je neustrašiv da živi bezbrižno iako su mu stalno na tragu. Više je puta, kažu priče, ulazio u luksuzne restorane na objed, svim gostima prvo zaplijenio telefone, a onda im svima platio račun.

Posljednjih godina Guzman je proširio operacije Sinaloe na 50 zemalja Latinske Amerike, Afrike i Europe, povezavši se čak sa zloglasnom talijanskom ‘Ndranghetom'. No, njegovoj mafijaškoj priči bliži se pravosudni kraj. U Americi mu prijeti dugotrajni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:24