DIRLJIV SUSRET

MERKEL ISPUNILA ŽELJU UPLAKANOM DJEČAKU Svi je znaju kao hladnu kancelarku željeznog izraza lica, ali na ovu bujicu emocija nije ostala ravnodušna

 Screenshot / YouTube

Na regionalnoj konferenciji kršćanskih demokrata u Heidelbergu na zapadu Njemačke jedna od gorućih tema bilo je pitanje imigranata zbog čega je Angela Merkel već dugo na meti kritika od neistomišljenika.

S pozornice joj je u jednom trenutku kritiku uputio i aktivist Kršćansko-demokratske unije Ulrich Sauer koji je pozvao Merkel da podnese ostavku zbog svoje ‘laissez-faire’ politike prema izbjeglicama opisujući je kao ‘teret kojeg se nećemo riješiti u skorije vrijeme’, piše BBC.

U dvorani se moglo čuti glasno negodovanje, no tad se javio i Konrad Reuter, umirovljeni nastavnik koji pomaže izbjeglicama i predstavio afganistanskog dječaka koji je, pak, poželio zahvaliti njemačkoj kancelarki. Mali Edris u pratnji ponosnog oca prvo je zahvalio Merkel, a potom joj je odgovorio na nekoliko pitanja na tečnom njemačkom.

Screenshot / YouTube

Rekao je da je jako sretan i da kod kuće s tatom priča samo njemački jezik, a majke nema. Edris je potom izrazio želju za rukovanjem s njemačkom kancelarkom, no kad mu je prišla dječak je morao brisati suze s lica.

Prošle je godine 890.000 izbjeglica zatražilo azil u Njemačkoj, a od siječnja do listopada ove godine njemačke su vlasti zaprimile još 693.758 zahtjeva. Najveći broj izbjeglica su Sirijci (38%), potom Afganistanci (18%) i Iračani (13.5%). Stranka Alternativa za Njemačku, koja vodi nacionalističku i antiimigracijsku politiku, oštro osuđuje Merkel i u nekim je regijama ozbiljan konkurent njezinoj Kršćansko-demokratskoj uniji. Angela Merkel planira se kandidirati četvrti put za kancelarku na izborima sljedeće godine, a što se tiče izbjeglica smatra da Njemačka ima humanitarnu i povijesnu dužnost pomoći im.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:36