USPROTIVILA SE STAJALIŠTU STRANKE

Merkel protiv ograničenja dvojnog državljanstva što predlaže njezin CDU

 Fabrizio Bensch / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu se usprotivila pozivima svojih demokršćana da se u Njemačkoj ograniče dvojna državljanstva za djecu. Merkel je u televizijskom razgovoru rekla kako osobno smatra pogrešnim stajalište njezine stranke CDU da djeca rođena u Njemačkoj u imigrantskim obiteljima trebaju odabrati koje državljanstvo žele.

CDU je ranije prihvatio da djeca imigranata imaju i njemačko i državljanstvo svojih roditelja, što je bio dio kompromisa sa SPD-om, njihovim koalicijskim partnerima s lijevog centra.

- U ovom periodu neće biti promjene zakona - istaknula je Merkel.

Njezini konzervativci postrožili su stajalište o integraciji migranata, pozivajući u srijedu na rezoluciju protiv nametnutih brakova i ubojstava iz časti čiji bi moto bio 'Naše vrijednosti. Naša budućnost', piše Reuters.

Kancelarka Merkel dan ranije je pozvala na potpunu zabranu velova koji pokrivaju lice gdje god je to pravno moguće.

- Nametnuti brakovi i ubojstva iz časti moraju biti spriječeni i strogo kažnjeni - stoji u rezoluciji o kojoj su delegati CDU-a na konferenciji stranke u Essenu, prenosi Reuters.

CDU pokušava uoči izbora iduće godine poboljšati odnose sa svojim bavarskim saveznicima, strankom CSU koja ima oštrije stavove o imigraciji.

Time se pokušava stati na kraj rastu popularnosti ekstremno desne Alternative za Njemačku (AfD). Jens Spahn, zamjenik ministra financija i visoki dužnosnik CDU-a, rekao je za njemački Deutschlandfunk radio da su neki od migranata koji su prošle godine stigli u Njemačku mladi muškarci s vrlo potisnutom seksualnošću i čudnim pogledima na žene.

Spahnova izjava stiže u vrijeme sve veće zabrinutosti njemačkih građana o integraciji migranata. Tamošnja policija ovog je tjedna uhitila iračkog migranta osumnjičenog za silovanje samo nekoliko dana nakon što je u drugom slučaju uhićen Afganistanac optužen za silovanje i ubojstvo.

Ta dva slučaja mogla bi dodatno osnažiti protuimigrantske stavove u Njemačkoj koji idu na ruku AfD-u, nauštrb popularnosti kancelarke Merkel. Spahn je pozvao i na ublažavanje legalnih zapreka za deportaciju migranata za koje se pokaže da ne mogu ostati u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:09