ZAVRŠENO VJEŠTAČENJE

MERKELIČINA IZBJEGLIČKA POLITIKA JE PROTUZAKONITA? Pojedine stranke sad traže i pokretanje istražnog povjerenstva

 REUTERS

Dva dana uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj tamošnji su mediji u petak objavili procjenu pravnog odjela Bundestaga, koji je došao do zaključka da otvaranje granica za izbjeglice prije dvije godine nije bilo pravno utemeljeno.

- Savezna vlada do današnjeg dana nije objasnila na temelju kojeg zakona je na jesen 2015. dopustila ulazak u zemlju izbjeglicama. U pravilu su ove osobe morale biti poslane natrag u Austriju, koja slovi kao sigurna zemlja - stoji u procjeni pravnog odjela znanstvene službe Bundestaga, koja stoji na uvid dnevniku Die Welt.

Pravnici Bundestaga isto tako smatraju da je za odluku ove vrste bila potrebno i odobrenje parlamenta. Oni se pozivaju na odluku Ustavnog suda koji je odredio da odluke o useljenju u Njemačku, vezano uz kontrolu udjela stanovništva stranog porijekla, donosi zakonodavna vlast odnosno Bundestag, pa su tako i o otvaranju granica za izbjeglice trebali odlučiti zastupnici parlamenta.

Odluku o otvaranju granica za izbjeglice 4. rujna 2015. donijela je sama kancelarka Angela Merkel nakon konzultacija s nekoliko ministara.

Prema postojećim zakonima izuzeće od "zabrane ulaska" u zemlju izbjeglicama iz susjednih, sigurnih zemalja, može izdati samo ministarstvo unutarnjih poslova. No ovaj formalni čin nikada nije izvršen tako da, kako se zaključuje u vještačenju, odluka o otvaranju granica "nikada nije pravno utemeljena".

Vještačenje znanstvene službe njemačkog parlamenta moglo bi saveznu vladu Angele Merkel dovesti u neprilike, jer su stranke Alternative za Njemačku (AfD) i Liberalno-demokratska stranka (FDP) najavile pokretanje istražnog povjerenstva na temu odgovornosti za priljev izbjeglica u Njemačku u slučaju da nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora uđu u Bundestag. I desno populistički AfD i FDP, prema svim ispitivanjima javnog mnijenja, u nedjelju prelaze izborni prag i ulaze u Bundestag.

Kritika izbjegličke politike Angele Merkel temelj je uspjeha desnih populista iz AfD-a, koji bi na nedjeljnim parlamentarnim izborima mogli postati treća politička snaga u Bundestagu.

Znanstvena služba Bundestaga dio je uprave njemačkog parlamenta koja na zahtjev zastupnika znanstveno utemeljeno rasvjetljava neka stručna pitanja vezana uz rad parlamenta. Znanstvena služba podijeljena je u nekoliko stručnih područja od povijesti preko politike pa do etike. Ova služba zapošljava 65 znanstvenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:17