'MI NISMO PUSTOLOVI'

MILORAD DODIK PRED NOVINARIMA CRTAO GRANICE NA BALKANU 'Bosna i Hercegovina je propala država, to smatram podlogom za snove o neovisnosti RS'

 
 Screenshot / YOUTUBE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za Detsche Welle (DW) kako referendum o odcjepljenju entiteta od Bosne i Hercegovine trenutno nije na dnevnom redu, ali je dodao kako očekuje stvaranje stvaranju uvjeta u kojima bi plebiscit bio moguć.

"Mi nismo pustolovi kako nas mnogi predstavljaju. Nismo niti zaglupljeni nacionalisti. Ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate stvoriti politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Europi, i naravno da to bude barem djelomice prihvaćena stvar", kazao je Dodik u razgovoru koji je u ponedjeljak objavljen na mrežim stranicama DW-a uz napomenu kako je riječ o intervjuu snimljenom u listopadu, porije eskalacije sadašnje političke krize u BiH prouzročene različitim izjavama politikih lidera oko statusa RS-a, mogućeg rata i priznanja neovisnosti Kosova.

Dodik je kazao kako radi "na stvaranju takvog političkog okruženja", kakvo smatra preduvjetom za put RS-a ka neovisnosti.

Ustvrdio je kako u ovom trenutku odcjepljenje RS nije na dnevnom redu nijednog tijela vlasti u tom entitetu iako je jasno da se o tome nagađa i razmišlja.

Dodik nije propustio priliku da BiH još jednom označi kao "propalu državu" u kojoj Srbi ne vide svoju budućnost pa onda ona stoga ne može ni opstati. To smatra podlogom i za svoje "snove" o neovisnosti RS.

"Da imam u promilima šansu, ja bih to (referendum o neovisnosti) održao", kazao je Dodik.

Komentirajući upozorenja kako bi to izazvalo rat, uključujujući i takve najave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dodik je kazao kako bi silom odgovorio na takve pokušaje.

"Mi ovdje (u RS) imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motiviranija. Drugo, svaka intervencija u RS iz Sarajeva definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španjolska", izjavio je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:45