SPAS ZA EUROZONU

Ministri eurozone odobrili novi paket pomoći Grčkoj u iznosu od 8 milijardi eura

Države eurozone u isplati zajma sudjeluju s 5,8 milijardi eura, dok je preostale 2,2 milijarde osigurao Međunarodni monetarni fond (MMF).
 CROPIX

Ministri eurozone napokon su večeras potvrdili da je odobrena isplata paketa pomoći Grčkoj u iznosu od osam milijardi eura.

"Učinjeno je", rekao je diplomat nakon što su ministri ostalih 16 zemalja potvrdili da su svi uvjeti, stavljeni pred Atenu nakon zamrzavanja pomoći u kolovozu, sada ispunjeni, javlja AFP.

Države eurozone u isplati zajma sudjeluju s 5,8 milijardi eura, dok je preostale 2,2 milijarde osigurao Međunarodni monetarni fond (MMF).

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos prije sastanka u Bruxellesu izjavio je da Grčka ispunjava sve neophodne zahtjeve za isplatu sljedećeg paketa pomoći, koji je nužan kako bi Grčka izbjegla bankrot.

Grci su tijekom rujna i listopada iz banaka podigli 13 do 14 milijardi eura, a uzimanje uloga je nastavljeno i početkom ovog mjeseca, rekao je guverner grčke središnje banke Jorgos Provopulos.

"Rujan i listopad su, zbog političke nesigurnosti bila dva jako loša mjeseca", rekao je guverner i dodao da je podizanje uloga, prema posljednjim podacima, nastavljeno i u prvoj polovici studenog.

Prema posljednjim službenim podacima središnje banke, obujam uloga u grčkim bankama tijekom rujna je smanjen za 2,9 posto, na 183,2 milijarde eura. Od početka godine ulozi su se "istopili" za 12,6 posto, a padali su svakog mjeseca, osim kolovoza.

Postepeni gubitak uloga dodatno pogoršava situaciju grčkih banaka koje su zbog dužničke krize države od prošle godine u refinanciranju potpuno ovisne od Europske središnje banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:47