DRAMA

MISTERIJ NESTALE PODMORNICE: NEKOLIKO DANA NAKON ŠTO JE IŠČEZNULA OTKRIVENI SIGNALI ZAROBLJENE POSADE? U tijeku je grozničava potraga

 
U krugu: časnica za naoružanje Eliana Krawczyk, prva Argentinka koja služi na podmornici
 Armada Argentina/Handout/Reuters / Facebook (krug)

Argentinske vlasti pokrenule su veliku spasilačku potragu za podmornicom San Juan i njena 44 člana posade. Podmornici se svaki trag izgubio u srijedu 430 kilometara jugoistočno od poluotoka Valdés. Upravo je tamo, u srijedu u jutarnjim satima, posljednji put uspostavljen kontakt sa 66 metara dugačkom podmornicom koja, kako su priopćile vlasti, nije davala nikakve znakove da se suočava s poteškoćama niti je u međuvremenu poslala ikakav poziv upomoć, sve do subote, kada je uočeno sedam mogućih poziva u pomoć, o čemu možete čitati pred kraj ovog članka. Inače, podmornica je bila na rutinskoj misiji, otprilike na polovici svoje rute od krajnjeg juga Argetine, Ushuaie, do baze argentinske mornarice Mar del Plata, južno od Buenos Airesa. Zapovjednik baze Mar del Plat, admiral Gabriel González, tvrdi da je podmornica imala dostatne zalihe hrane i kisika.

Lokalni mediji su inače prenijeli da je ona posljednji put locirana na dubini od 70 metara, i to na području stotinu kilometara bliže obali, no ti navodi nisu službeno potvrđeni.

Argentinska mornarica zasad je vrlo oprezna u izjavama. Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi je, prenosi britanski Guardian, izjavio za lokalnu televiziju kako se podmornica još ne može proglasiti “izgubljenom”.

Nepoznat uzrok

- Posljednja službena i pouzdana informacija govori da podmornica još nije pronađena. Ne radi se o tome da je ona izgubljena. Da bi bila izgubljena, morali biste je tražiti i ne pronaći je - rekao je i dodao da za plovilom intenzivno tragaju brodovi i zrakoplovi.

Inicijalna potraga, koja je pokrenuta na području gdje je s podmornicom posljednji put uspostavljen kontakt, zasad nije urodila plodom. Prvotna operacija traganja i spašavanja pokrenuta je usred noći, i to u vrlo zahtjevnim meteorološkim uvjetima - jaki vjetrovi i visoki valovi - koji i dalje predstavljaju izazov. Brodovi i zrakoplovi dosad su navodno pretražili 15 posto označenog područja.

Potencijalni uzrok problema ni izbliza nije poznat. Mornarica zasad tvrdi da cijeli slučaj još tretiraju kao “probleme s komunikacijom”, koji su potencijalno mogli nastati zbog problema s napajanjem. Negirali su medijske napise da je na podmornici potencijalno izbio požar.

- Mi istražujemo razloge koji su mogli dovesti do gubitka komunikacije. Ako je došlo do takvih problema, podmornica je trebala isploviti na površinu - poručili su. Ako se to dogodilo, radilo bi se o standardnoj proceduri u slučaju problema s komunikacijom.

Nadaju se najboljem

San Juan, klase TR 1700, jedna je od ukupno tri podmornice kojima raspolaže argentinska mornarica. Kupili su je od Njemačke 1980-ih godina i obnavljali između 2007. i 2014. godine kako bi joj se vijek trajanja produljio na još 30 godina.

Radi se inače o najmlađoj argentinskoj podmornici. Podmornice te vrste spadaju u neke od najbržih na svijetu, prenosi britanski Daily Mail, ali i najvećih koje su izgrađene u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata.

Iako mornarica pokušava ostaviti dojam da ne paničari, nemoguće je sakriti strepnju koja je zavladala Argetinom.

“Iskoristit ćemo sve potrebne nacionalne i međunarodne resurse kako bismo što je prije moguće pronašli podmornicu”, poručio je preko Twittera argentinski predsjednik Mauricio Macri. Obitelji dijela članova posade, među kojima je bila i 35-godišnja časnica za naoružanje Eliana Krawczyk, prva Argentinka koja služi na podmornici, već su se okupile u bazi Mar del Plata i s nestrpljenjem iščekuju bilo kakve vijesti.

- Molimo se bogu i molimo sve Argentince da nam pomognu u molitvama da oni nastave ploviti i da ih uspiju pronaći - izjavio je Claudio Rodríguez, brat jednog od članova posade, i dodao kako se nada da se ipak radi samo o gubitku komunikacije. Za lokalne medije je izjavu dao i otac časnice Eliane.

“Molimo se da se ništa nije dogodilo nijednom članu posade. Na moru su svi braća, a podmornica nosi veći rizik od broda”, rekao je Eduardo za Todo Noticias TV.

Pomoć Argentini u potrazi ponudio je niz drugih država. Zasad su se javile Sjedinjene Države, Velika Britanija, Čile, Brazil, Urugvaj, Peru i Južnoafrička Republika. U potragu se uključio i zrakoplov NASA-e.

Posada pokušala uspostaviti kontakt?

Argentinsko ministarstvo obrane objavilo je da je sedam neuspjelih satelitskih poziva za koje vjeruje da su došli iz nestale podmornice zabilježeno u subotu što bi mogao biti znak da posada plovila pokušava uspostaviti kontakt.

Mornarica smatra da pozivi "ukazuju na to da posada pokušava uspostaviti kontakt" i dodaje da će pokušati otkriti izvornu lokaciju poziva.

Pozivi za koje se smatra da potiču s podmornice ARA San Juan trajali su između 4 i 36 sekundi rano ujutro i kasno poslijepodne u subotu, priopćilo je ministarstvo.

Argentinske vlasti rekle su da zasad nije potvrđeno da pozivi dolaze s podmornice, ali da je to trenutna hipoteza.

Predsjednik Argentine Mauricio Macri rekao je na Twitteru da će Argentina koristiti sve domaće i međunarodne resurse neophodne za pronalazak podmornice.

Za njom trenutno traga deset argentinskih ratnih brodova, britanski brod i dva američka zrakoplova. Pomoć su ponudili i Brazil, Čile, Urugvaj i Južnoafrička Republika.

Potragu za podmornicom otežavaju jaki vjetar i visoki valovi. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:14