DVORSKE SPLETKE

MISTERIOZNA SUDBINA NESUĐENE VLADARICE UZBEKISTANA Sin bivše najmoćnije žene Azije: 'Po gradu voze maminu dvojnicu. Ne znam je li mama živa ili mrtva'

Disidentski mediji pišu da je Gulnara Karimova otrovana, a njezin grob poravnan bez oznake. Za to krive baku i sestru
Gulnara Karimova 2011.
 Yves Forestier / Getty Images

Intriga. Tajna. Rašomon. Misterij. Zbrka. Nedoumica. Zaplet dostojan najboljih sapunica, ali iza njega se očito kriju tragedija i otvoreni državni teror.

Naime, gotovo mjesec dana traje natezanje je li Gulnara Karimova, starija kći nedavno preminulog uzbekistanskog autoritarnog predsjednika Islama Karimova, živa ili je pak, kako tvrde disidentski mediji iz te zemlje, otrovana, a njezin grob poravnan bez ikakve oznake. Njezin 22-godišnji sin Islam, nazvan tako djedu u čast i navodno pripreman za njegova nasljednika, koji živi u Londonu, prvo se prije nekog vremena javio i rekao da je mama živa, da bi sada, pak, izjavio kako ne zna je li živa ili mrtva.

“S njom se već dugo nisam izravno čuo”, izjavio je u intervjuu uzbekistanskoj redakciji BBC-ja Islam Karimov mlađi. Ustvrdio je da vlast u Taškentu “vozi po gradu njezinu dvojnicu” kako bi se stvorio privid da je živa i da nije u kućnom pritvoru. Naime, 44-godišnja Gulnara je uklonjena iz javnosti 2014. pod optužbom da je pripremala državni udar protiv oca. Odsječena je od svijeta. Onemogućeni su joj Facebook i Twitter, a njezin sin tvrdi da su svi njezini profili lažni i da im ne treba vjerovati. Donedavno je uz mamu bila njezina 18-godišnja kći Iman, ali je ona udaljena i sada živi u apartmanu hotela Turkmenistan u Taškentu.

S majkom se može viđati jednom mjesečno, ali joj je i to, tvrdi Islam, ponekad onemogućeno. Islam za majčin položaj optužuje svoju baku Tatjanu i tetu Lolu, mlađu Gulnarinu sestru, za koju disidentski portali, pak, tvrde da vršitelju dužnosti predsjednika i premijeru Šavkatu Mirzijajevu služi kao lutka na koncu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:51