UDAR NA PUTNIČKI PROMET

NA POMOLU NOVI KAOS NA AERODROMIMA ZBOG TRUMPA Sastavio tajni popis prijevoznika iz 13 država: 'U SAD smijete samo s putnicima bez laptopa'

Putnicima je novom uredbom zabranjeno u putničke kabine zrakoplova unositi laptope, iPadove, Kindleove i fotoaparate, s tim da se ne zna odnosi li se ova zabrana i na osoblje zrakoplova
 Asmaa Waguih / REUTERS

Američke su vlasti u tajnosti od avioprijevoznika iz 13 država zatražile da svojim putnicima zabrane unošenje elektroničkih uređaja većih od mobitela u zrakoplove, piše The Guardian.

Američka Uprava za sigurnost u prometu (TSA) novu je uredbu označenu oznakom 'povjerljivo' avioprijevoznicima u ponedjeljak poslala emailom.

Putnicima je uredbom zabranjeno u putnički prostor zrakoplova unositi laptope, iPadove, Kindleove i fotoaparate koji su veći od mobitela. Ti bi se predmeti prema novom pravilu morali smještati s prtljagom u trupu zrakoplova.

Potpuni popis svih pogođenih zemalja u kojima imaju sjedišta pogođeni avioprijevoznici nije otkriven, međutim zna se da je povjerljivi email poslan u Saudia Airlines iz Saudijske Arabije i Royal Jordanian iz Jordana. Niti pogođene aviokompanije ne znaju koje se sve druge tvrtke nalaze na popisu.

Ovaj se email ne smatra službenom regulacijom, međutim od avioprijevoznika će se očekivati da poštuju njegove odredbe. Tvrtke su email primile u ponedjeljak te su dobile rok od 96 sati da počnu provoditi uredbu. Nova pravila vrijede i za letove kojima se ide u SAD i one kojima se ide iz SAD-a, tvrde iz Royal Jordaniana.

U uredbi se ne spominje tiče li se zabrana i elektroničkih alata koji pomažu pilotima i osoblju zrakoplova, a koji se uobičajeno nalaze na tabletima. Nedostatak tih informacija ne dozvoljava avioprijevoznicima da svojim zaposlenicima daju jasne upute o tome što mogu ili ne mogu unijeti u pilotsku kabinu te hoće li biti kažnjeni ako ponesu neki uređaj koji se kosi sa zabranom.

Američki je dužnosnik u ponedjeljak popodne Reutersu otkrio da je nova uredba odgovor na terorističku prijetnju te da će službeno biti predstavljena u utorak.

Djelatnik jedne od pogođenih aviokompanija zadužen za rezerviranje letova najavio je da će njegova tvrtka već od utorka 21. ožujka početi primjenjivati zabranu.

Royal Jordanian je u ponedjeljak putem Twitter profila svoje pratitelje obavijestio o zabrani, da bi kasnije istog tog dana obrisali objavu. Smatra se da su tom objavom prekršili uputu iz emaila koji su dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:55