ANALIZA PREGOVORA

NA POMOLU ŠOKANTAN OBRAT: BRITANIJA ĆE ODUSTATI OD IZLASKA IZ EU? Ako ne postignu sporazum s Bruxellesom, a nema ga ni na vidiku, sve je moguće

Britanska premijerka Theresa May
 Profimedia, Alamy

Izlazak iz Europske unije bez postizanja sporazuma vrlo je nalik harakiriju - ustvrdio je jedan konzervativni zastupnik britanskog parlamenta, bivši ministar u vladi, za ugledni Politico.

- Bio bi to harakiri kako bismo izbjegli sramotu, rekao je zastupnik, i dodao kako bi prije bio spreman srušiti vladu nego prisiliti svoju zemlju na takav ishod, čak i ako to znači da bi premijer postao laburist Jeremy Corbyn.

Prema izvorima koji su razgovarali s novinarom Politicoa, sve više zastupnika misli da je najizgledniji scenarij da će vrijeme za pregovore iscuriti bez ikakvog dogovora. Portal procjenjuje kako postoji čak pet mogućih scenarija u kojima uopće neće doći do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU ako se prethodno ne postigne dogovor s Bruxellesom.

1. Izostanak dogovora je prijetnja Theresi May

Britanski pregovarači nisu sigurni da je moguće pronaći kompromisni dogovor o cehu za izlazak iz EU. Iako Europska komisija još ne traži specifičnu brojku, problem je sljedeći - nemoguće je doći do računa koji bi bio prihvatljiv za EU, a koji ne bi smjesta bio toksičan za London.

Ako izostane dogovor do sljedećeg sastanka Europskog vijeća, u prosincu ove godine, mogla bi se početi širiti panika tržištima kapitala, a euroskeptici bi mogli sve glasnije zahtijevati napuštanje pregovora.

Pojedinci unutar konzervativne stranke mogli bi tražiti smjenu na čelu i zahtijevati da neki tvrdolinijaš preuzme vladu. No, kako bi to prošlo u parlamentu, mogli bi biti neophodni novi izbori.

Dovoljno je da 48 konzervativnih zastupnika pokrene postupak opoziva Therese May, no ako je zamijeni tvrdolinijaš, laburisti bi mogli pokrenuti postupak opoziva protiv njega - konzervativni zastupnici bliži centru tada bi morali pokazati slažu li se s politikom 'bez dogovora' s Bruxellesom. To bi moglo srušiti vladu i isprovocirati nove izbore.

Dolazak laburista na vlast moglo bi dovesti do dugotrajnog i polaganog Brexita bez naglih promjena ili možda do sasvim novog referenduma o izlasku.

2. Razjedinjena Europa

Ako se pregovori dotaknu budućih trgovinskih odnosa, britanski pregovarači strahuju da bi moglo doći do ozbiljnih problema s individualnim zahtjevima zemalja članica.

Kako bilo koji dogovor mora proći jednoglasno odobrenje svih 27 preostalih članica, Britanija je u utrci s vremenom kako bi dogovor bio postignut do isteka roka.

Aktualni prijedlog je malo obogaćenija verzija trgovinskog sporazuma s Kanadom, u kojem se priječi slobodno kretanje ljudi, ali podržava slobodna trgovina s drugim državama. No, različite zemlje EU imaju različito mišljenje o tome koji sektori ekonomije trebaju biti u tom sporazumu o slobodnoj trgovini. Neke ne žele uključiti financijske usluge, neke ne žele ribarstvo, sličnih želja ima i u brojnim drugim državama.

Na kraju bi London mogao biti suočen s 27 različitih izuzetaka iz trgovinskog sporazuma, što bi ostavilo vrlo malo prostora za manevriranje - vlada ne bi nikako mogla opravdati cijenu izlaska takvim okljaštrenim sporazumom.

Suočena s izborom odgađanja izlaza ili izlaska bez sporazuma, ili s 'lošim' sporazumom, vlada bi mogla opet raspisati izbore.

3. Akropola na Temzi

Grčki je primjer pokazao da se rokovi u EU često probijaju. Prema EU zakonima, dvogodišnji pregovori oko Članka 50 mogu se dodatno produžiti uz jednoglasni pristanak svih preostalih 27 zemalja članica.

Ako se rok za izlazak približi bez dogovora, rast će i pritisak da se produže rokovi, no vlada za tu opciju ne želi ni čuti. Brojni zastupnici u parlamentu strahuju da bi produljenje pregovora moglo stvoriti razvučenu krizu nalik onoj grčkoj, koja bi u cijelosti urušila mišljenje javnosti o Brexitu, što bi moglo dovesti do referenduma o izlasku ili ostanku nakon što se ponudi konačni sporazum.

4. Sapleteni vlastitim zakonima

Ujedinjeno Kraljevstvo priprema Zakon o povlačenju iz EU, koji će prepisati sve postojeće EU zakone u zakone Kraljevstva. No, već je završio u čistilištu jer su zastupnici na njega predložili stotine amandmana.

Jedan od njih dao bi zastupnicima mogućnost da stopiraju scenarij izlaska bez sporazuma, jer bi tražio da se konačni dogovor s EU uobliči u prijedlog zakona koji bi mogli raspraviti, prihvatiti, nadopuniti ili odbiti.

Taj amandman ima dovoljno veliku podršku i među konzervativnim zastupnicima - dovoljno zastupnika za srušiti vladu, barem u teoriji.

Ako se amandman uvrsti u novi Zakon, parlament će 2019. glasati ili za sporazum, kakav god bio (a većina zastupnika vjeruje da će biti gori od ostanka u Uniji), ili odbiti sporazum. Ako ga odbiju, to bi značilo rušenje Vlade, a sljedeći izbori vodit će se oko pitanja 'sporazum ili bez sporazuma', s time da 'bez sporazuma' znači ostanak u EU.

5. Britanija opoziva Članak 50

Vlada koja želi grubu igru s Bruxellesom mogla bi učiniti nezamislivo - povući svoju najavu izlaska.

Autori Članka 50 tvrde da je ovo zakonski moguće, iako će odluka sigurno završiti na sudu.

Ako opozove svoje pozivanje na Članak 50, Britanija si može kupiti neograničeno mnogo vremena tijekom kojeg može pritisnuti Bruxelles da im da dodatne ustupke.

EU bi u tom slučaju, kao što je učinio i prije, mogao odbiti pregovarati izvan procesa predviđenog Člankom 50, a Brexit bi ostao u pat-poziciji - Britanija bi odbijala otići, a EU bi odbijao pregovarati.

Takav bi pristup također izazvao političku krizu vlasti, a euroskeptici bi ih optuživali za izdaju.

- To je nemoguće, rekao je jedan član vlade.

- To se ne može dogoditi. Došlo bi do revolucije.

Drugi član vlade bio je još izravniji: 'Ljudi to jednostavno trebaju prihvatiti. Odlazimo. Pomirite se s tim.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42