HLADNO ORUŽJE

NA TRŽIŠTU SE POJAVILE UBOJITE VERZIJE SPINNERA 'Vrlo su opasni, djeca se mogu porezati ili si ozlijediti oči, provjerite gdje ih kupujete!'

 eBay

Fidget spinneri su najpopularnija igračka ove godine, koja fascinira djecu i ujedno frustrira roditelje zbog raznih testova sigurnosti na kojima su pali. Na spinnerima su se zaradili milijuni, a prodaju se u raznoraznim bojama i oblicima, a ovo posljednje je navelo BBC-jeve novinare da iznova istraže njihovu sigurnost. No, ni njihov test nije prošao pozitivno po spinnere.

Naime, ova stvarčica prvotno osmišljena za djecu koja su autistična ili imaju ADHD, danas se prodaje, primjerice na eBayju, u obliku šurikena, hladnog oružja s oštricama, a u istraživačkoj emisiji BBC-ja Watchdog pokazano je kako takvi spinneri mogu odrezati kožu i ozlijediti oči.

Nakon što su testirani u emisiji, iz eBayja su kazali kako će takve spinnere, vrlo opasne, a označene kao igračke za djecu, ukloniti sa svoje stranice.

'Igračke' je testirala stručnjakinja za oštrice Sarah Hainsworth, tako da ih je pokušala zabosti u rajčicu koja je poslužila umjesto očne jabučice, a svinjsku kožu iskoristila je kao zamjenu za ljudsku.

Sa sva tri spinnera uspjela je probosti rajčicu, a dva od tri razrezala su svinjsku kožu.

Glasnogovornik eBayja kazao je kako takvi predmeti nisu dozvoljeni i kako će biti smjesta uklonjeni.

- Želimo zahvaliti na ovoj emisiji koja nam je skrenula na to pažnju - kazali su.

No unatoč njihovom obećanju, ubojite igračke još uvijek se nalaze na eBayju i ostalim internet oglasnicima i ima ih toliko da se čini kako je nemoguća misija ukloniti ih.

Novinari emisije BBC Watchdog kupili su i pet spinnera iz lokalnih dućana. Stručnjakinja je zaključila kako se nijedan od njih ne bi trebao prodavati. Bili su tu i zabrinuti roditelji koji su pokazali nekvalitetne spinnere svoje djece, ukljujuči i onaj s velikim metalnim isturenim krugom u sredini.

Na kraju su iznijeli neke zaključke i savjete: Uvijek na pakiranju potražite oznaku CE. To znači da je predmet testiran prema europskim standardima. Ako oznaku ne vidite, ne kupujte. Također, uvijek igračke kupujte od provjerenih prodavatelja i ne kupujte igračke za djecu mlađu od tri godine koje imaju male dijelove pošto postoji opasnost od gušenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:29