APATIJA

NACIJA KOJA ODUSTAJE OD SEKSA U ovoj državi polovica parova krevet rabi samo za spavanje, više od 40% ljudi u dobi od 18 do 34 nikad se nije seksalo

 Toru Hanai / REUTERS

Novo istraživanje koje je u Japanu provelo tamošnje udruženje za planiranje braka došlo je do šokantne spoznaje da gotovo polovica (47,2%) bračnih parova nije imala seksualne aktivnosti u više od mjesec dana i, čak štoviše, ne očekuju da će se to promijeniti u bližoj budućnosti.

Najveća stopa "bezseksualnosti" utvrđena je među ljudima koji u svojim 40-im godinama života, kada su pod najvećim teretom radnih i obiteljskih obaveza.

U istraživanju provedenom koncem 2016. godine, više od 22 posto žena kazalo je da seks doživljavaju "problematičnim". Među oženjenim muškarcima, njih 35,2 posto kažu da ih posao previše izmori da bi se mogli upustiti u seksualnu aktivnost, što je dramatičan porast u odnosu na 2014., kada je "preumornih" bilo 21,3 posto.

U dobi od 18 do 34 godine udjel djevica i djevaca značajno je porastao u proteklom desetljeću: 42 posto muškaraca još nije imalo seksualna iskustva, te 44 posto žena.

Japanska vlada pokušava doskočiti problemu ograničenjem prekovremenih radnih sati na 60 sati mjesečno, ali do sada po tom pitanju nije bilo konkretnih pomaka.

Stručnjaci, međutim, ističu da je postotak samaca koji još nisu iskusili seks ostao isti još od 1990-ih godina, te da su slični trendovi prisutni i u drugim industrijaliziranim zemljama, kao što su Velika Britanija, SAD i Južna Koreja, piše britanski Guardian.

Statističari trenutno u Japanu broje 1,4 djece po ženi i teško je očekivati da će taj prosjek dosegnuti 2,1 dijete, što se računa potrebnim za osiguravanje stabilnosti stanovništva. Ukoliko se trenutni trendovi nastave, broj Japanaca će sa 127 milijuna pasti na oko 86 milijuna do 2060.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:45