AMERIČKI DEBAKL

NAJBIZARNIJI POKUŠAJ ATENTATA U POVIJESTI Kako je CIA preko jednog američkog odvjetnika koji ništa nije znao o tome pokušala ubiti Castra...

 Andres Stapff / REUTERS

Fidel Alejandro Castro Ruz ili jednostavno El Comandante, heroj epohe i junak naše mladosti, umro je u 90. godini na Kubi u petak u 22.29 sati po lokalnom, odnosno u 4.29 po srednjoeuropskom vremenu. I dok je Kuba pala u muk i tugu, na Floridi, gdje živi brojna emigrantska zajednica Kubanaca, počela je fešta. Jer, Castro je simbolizirao i ljubav i mržnju.

Ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda i kao čovjek na kojega je pokušano najviše atentata u povijesti - 638! Odolio je jedanaestorici američkih predsjednika koji su se izmjenjivali u Bijeloj kući dok je on vodio Kubu - otok slobode, kako su mu tepali latinoamerički ljevičari koji su u njemu vidjeli svjetlo na kraju svojih tunela. Došao je na vlast kad je u Ovalnom uredu sjedio pobjednik Drugoga svjetskog rata Dwight Eisenhower koji ga je pokušao smaknuti 38 puta, pa J. F. Kennedy 42 puta, Lyndon Johnson 72, a u Nixonovu su mandatu bila čak 184 pokušaja likvidacije.

Ovo su četiri najbizarnija pokušaja atentata da se likvidira Castro:

- na sastanak s Fidelom Castrom 1963. godine uputio se američki odvjetnik James Donovan. CIA mu je dala ronilačku opremu, a u bocama za zrak bila je klica tuberkuloze. Donovanu, koji o tome ništa nije znao, oprema se učinila jeftinom za poklon Castru pa je kupio skuplju, a ovu ostavio sebi. Nakon što ju je upotrijebio umro je od tuberkuloze.

- CIA je Castru ubacila atraktivnu atentatoricu koja ga je trebala otrovati. Fidel je otkrio urotu i, prema legendi, ponudio svoj pištolj očajnoj dami da puca. Ona je to odbila.

- Tijekom posjeta Čileu 1971. godine bila su spremna dva snajperista. No, jedan je toga sudbonosnog dana pao pod automobil, a drugi je dobio napad slijepog crijeva.

- CIA je osmislila i napad "praškom". Naime, u čizme mu je trebao biti ubačen prah koji bi izazvao otpadanje dlaka pa bi Castro ostao bez svoje impozantne brade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:47