TERORISTIČKO REBRANDIRANJE

NAJMOĆNIJA SIRIJSKA SKUPINA ODCIJEPILA SE OD AL-QAIDE Fronta Nusra od sada djeluje samostalno

Borci fronte Nusra
 Stringer / REUTERS

Teroristička organizacija al-Qaida je poručila svom sirijskom ogranku, Fronti Nusri, da se može organizacijski odvojiti od nje ako joj je to potrebno kako bi sačuvala svoje jedinstvo i nastavila borbu u Siriji, navodi se u audio izjavi objavljenoj u četvrtak.

Nekoliko sati kasnije, al-Nusra je objavila da će se doista odvojiti od al-Qaide te da će se ubuduće zvati Jabhat Fatah al Sham kako međunarodna zajednica, SAD i Rusija više ne bi mogli njezinu povezanost s al-Qaidom koristiti kao izgovor za napade na Sirijce, rekao je u četvrtak čelnik te islamisitčke skupine Abu Mohamad al-Golani.

Fronta Nusra je najmoćnija skupina u Siriji koja se bori protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s jedne strane i Islamske države s druge strane. Sjedinjene Države su je stavile na svoj popis terorističkih organizacija iako se ona često bori na strani sirijskih pobunjeničkih skupina kojima pružaju potporu Washington i njegove arapske saveznice.

"Možete bez oklijevanja žrtvovati organizacijske i stranačke veze ako su one u suprotnosti s vašim jedinstvom i radom kao jedinstvene organizacije", rekao je Ayman al-Zawahri, čelnik al-Qaide, u audio izjavi upućenoj Fronti Nusri.

"Bratstvo islama među nama je jače od bilo koje organizacijske pripadnosti... vaše jedinstvo nam je važnije od bilo kakvih organizacijskih veza", kazao je Zawahri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:23