LICE S TJERALICE

NAJTRAŽENIJI UBOJICA S BALKANA POKRENUO UNOSAN BIZNIS I ŽIVI LUKSUZNO U VELIKOJ BRITANIJI 'To je potpuno neprihvatljivo, treba ga odmah deportirati!'

 
 Profimedia, Caters News

Albanski ubojica koji je pobjegao iz zatvora, izbjegao je deportaciju u Velikoj Britaniji, a sada zarađuje 45.000 eura godišnje na pranju automobila.

Selami Cokaj u Veliku Britaniju je stigao 1999. no deportiran je 10 godina kasnije kada je otkriveno da je nakon tri godine iza rešetaka pobjegao iz albanskog zatvora gdje je služio kaznu u trajanju 20 godina za ubojstvo nožem i pljačku počinjenu 1994. godine.

U to vrijeme našao se na Interpolovoj listi najtraženijih kriminalaca.

Kad je 1999. stigao u Veliku Britaniju, Selami Cokaj koristio se imenom Valton Gashi i predstavljao se kao izbjeglica s Kosova. Nekoliko mjeseci nakon dolaska, otvorio autopraonicu, a tada je upoznao i svoju buduću suprugu.

Njegova prošlost dostigla ga je 2006. godine, pa je 2009. deportiran. Međutim, 2015. godine se uspio ponovo ušuljati u zemlju, gdje je živio neopaženo sve do prošle godine.

- (PICTURED: Selami Cokaj at his car wash business in Oadby, Leicester. Pic taken 30/10/2017.) - An Albanian murderer who had slipped into the UK has still not been deported  almost a year after he was uncovered.  Selami Cokaj is even working at the same car wash he owns, nine months after first being exposed.  The 43-year-old was barred from the country in 2009 following the discovery he had escaped from a 20 year jail term in his homeland., Image: 355768618, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Caters News
Profimedia, Caters News

Od svog posla 43-godišnji bjegunac još uvijek živi luksuzno - zarađuje 45.000 eura godišnje, sa svojom obitelji daje 1700 eura za najam kuće i vozi Volvo vrijedan gotovo 60.000 eura, te u svom voznom parku imaju još i Volkswagenovu bubu.

Britanski zastupnik Philip Davies kazao je kako ne može vjerovati da je osuđeni ubojica još uvijek nije izbačen iz njihove zemlje.

- Ne znam što radi ministarstvo unutarnjih poslova ako ne štite građane od ubojica. Zaista je nevjerojatno ne samo da je on još uvijek na slobodi već da uživa u svakodnevnom životu i da zarađuje novac. To je potpuno neprihvatljivo i treba ga odmah deportirati - rekao je on.

Šef Interpola u Tirani Pellumb Serefi, koji je radio 2009. na njegovom izručenju, kazao je kako je Selami Cokaj jedan od najtraženijih ljudi u Albaniji, jer je počinio ubojstvo i oružanu pljačku.

- (PICTURED: Selami Cokaj at his car wash business in Oadby, Leicester. Pic taken 30/10/2017.) - An Albanian murderer who had slipped into the UK has still not been deported  almost a year after he was uncovered.  Selami Cokaj is even working at the same car wash he owns, nine months after first being exposed.  The 43-year-old was barred from the country in 2009 following the discovery he had escaped from a 20 year jail term in his homeland., Image: 355768613, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Caters News
Profimedia, Caters News

No unatoč statusu najtraženijeg bjegunca, prema albanskom zakonu previše je prošlo vremena od njegove prvobitne kazne, pa je oslobođen 2012. godine.

Međutim, prema britanskim zakonima, osoba koja je bila osuđena na više od četiri godine ne može ući u zemlju. Ali Cokaj je, kako se čini, ipak uspio prevariti sustav i ušao pod pravim imenom u Britaniju usprkos pravilima te pokrenuo još jedan unosan posao u studenom prošle godine.

Ova biznisa registrirana su na njegovo ime, a susjedi su u nevjerici jer je Cokaj još uvijek živi slobodno.

- Mi smo za njegovu prošlost saznali iz medija u veljači. Bilo je strašno pomisliti da ubojica slobodno živi u našoj ulici. No nevjerojatno je da vlasti do sada ništa nisu učinile po ovom pitanju. Mislili smo da će barem granična policija uzeti stvar u svoje ruke.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova kaže da znaju za Selamija Cokaja i da se trenutno traže njegovu deportaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:27