USKORO IZVJEŠTAJ

NAJVEĆA EKOLOŠKA KATASTROFA U POVIJESTI SLOVENIJE Prvih dana su stizale vijesti o bezopasnom požaru, a poslije je došlo do šokantnog priznanja...

Iako prvih dana incident nije bio proglašen opasnim po zdravlje, kasnije je konstatirano kako se radilo o pravoj ekološkoj katastrofi.
 Screenshot: Youtube / ILUSTRACIJA

Kokošja jaja s područja Vrhnike, gradića udaljenog 21 kilometar od Ljubljane, ponovo su upotrebljiva za ljudsku prehranu, skoro dva mjeseca od ekološke nesreće u kojoj je u tom gradu izgorio najveći dio tvrtke Kemis koja se bavila preradom i uništavanjem opasnog kemijskog otpada, a vlada je najavila da će uskoro otkriti sve podatke o tome kako je do nesreće došlo.

Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) i vladina koordinacijska skupina formirana kako bi detaljno analizirala uzroke i posljedice do sada najvećeg ekološkog incidenta u samostalnoj Sloveniji objavili su da u analiziranim uzorcima kokošjih jaja uzetih s područja u blizini Kemisa nisu nađeni opasni dioksini u nedopuštenim koncentracijama niti slične kancerogene tvari, pa se jaja iz Vrhnike opet mog konzumirati bez opasnosti po zdravlje.

Zaključno izvješće o nesreći vladina koordinacijska skupina najavila je za ovaj tjedan.

Izgorilo 950 tona opasnih kemijskih otpadaka, lijekova, otapala...

U velikom požaru koji se dogodio u noći na 15. svibnja kad u tvornici u vlasništvu koncerna Gorenje nije bilo nikoga izgorilo je 950 tona od ukupno 1400 tona opasnih kemijskih otpadaka, lijekova, otapala, starih boja i sličnog materijala.

Iako prvih dana incident nije bio proglašen opasnim po zdravlje, kasnije je konstatirano kako se radilo o pravoj ekološkoj katastrofi, pa su na specijalističke preglede naknadno upućeni svi vatrogasci koji su sudjelovali u gašenju požara. Lokalno stanovništvo također je sa zakašnjenjem dobilo upute da ne koristi voće i povrće ubrano u širem krugu požarišta i da stoku i domaće životinje ne pušta po travnjacima i livadama u njegovoj blizini.

Premijer Miro Cerar kasnije se stanovnicima ispričao zbog pogrešaka u komunikaciji prilikom nesreće i priznao da nisu bili pravodobno upozoreni na moguće štetne zdravstvene posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:02