POLITIČKI PRITISAK?

Nakon što je prestao izlaziti, nakladnik mađarskog oporbenog lista Nepszabadsag prodan tajkunu bliskom Orbanu

 Bernadett Szabo / REUTERS

Nakladnik ljevičarskog lista Nepszabadsad prodan je tvrtki Opimus, bliskoj vladi, nakon što je list prestao izlaziti, objavila je u utorak navečer burza Budimpešte.

"Opimus Press Zrt objavljuje da je dobio 100 posto dionica Mediaworks Hungary Zrt", navodi se na službenoj stranici budimpeštanske burze.

Opimus Press je nova tvrtka osnovana tijekom godine, a mađarski tisak drži da je u interesnom području oligarha Lorinca Meszarosa, bliskog premijeru desnog centra Viktoru Orbanu.

Nedavna obustava objavljivanja lista potaknula je strahovanja za slobode medija u zemlji. Nepszabadsad je bez najave prestao izlaziti 8. listopada, po odluci vlasnika, austrijskog poslovnog čovjeka Heinricha Pecine. Šezdesetak novinara nije otpušteno, ali su de facto tehnički višak.

Obustava tog lista koji je redovno kritizirao vladu izazvala je sumnje u političke pritiske konzervativnog premijera Viktora Orbana. Pecina tvrdi da su ga vodili isključivo ekonomski motivi, jer je Nepszabadsag, čija je naklada pala na 46.000 primjeraka dnevno, tijekom godina skupio 16,4 milijuna eura gubitka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:24