VELIKO OTKRIĆE

NAKON VIŠE OD 300 GODINA PRONAĐENO IZGUBLJENO BLAGO Locirana olupina potonulog broda s draguljima vrijednima milijarde!

Blizu obale Kolumbije navodno je pronađena olupina davno potonulog broda San José, koji je još 1708. godine završio na dnu Karipskog mora u relativnoj blizini lučkog grada Cartagene, a prevozio je blago koje se danas procjenjuje na oko milijardu i pol američkih dolara (gotovo deset i pol milijardi kuna).

'Velika vijest: Našli smo galiju San José! Sutra ćemo iznijeti detalje na konferenciji za novinare u Cartageni', objavio je kasno u petak na svom službenom profilu na Twitteru kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.

San José je bio ratni brod iz flote tadašnjeg kralja Španjolske, Burbonca Filipa V, a s još dva ratna i nizom trgovačkih brodova prevozio je veću količinu dragog kamenja te zlatnika i srebrnjaka. Trebali su preploviti ocean i donijeti sredstva kojima bi Filip V financirao svoje ratne pothvate u sklopu Rata za španjolsku baštinu.

U velikom pomorskom sukobu 1708. godine potopila ga je flota britanskog admirala Charlesa Wagera.

Američka kompanija SSA, koja se bavi traganjem za brodskim olupinama, još je 1981. godine objavila da je locirala područje na kojem je San José najvjerojatnije potonuo. U to je vrijeme potraga za ovim brodom bila organizirana u suradnji s kolumbijskim vlastima, koje su s tvrkom dogovorile da će, što god bude pronađeno u utrobi broda, biti podijeljeno popola.

U međuvremenu su se dvije strane počele sporiti, a kolumbijske su vlasti objavile kako bilo kakvu pronađenu olupinu smatraju svojim vlasništvom. Zasad nije jasno hoće li pravni spor, koji do dana današnjeg nije razriješen, imati ikakvog utjecaja na očitu namjeru službene Bogote da blago prisvoji sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:01