NOVI DETALJI

NAPAD U ANSBACHU DJELO JE IS-a Napadač snimio filmić u kojem kaže da je vojnik Islamske države

 Michaela Rehle / REUTERS

Sirijski bombaš samoubojica koji se raznio u njemačkom Ansbachu pored Nürnberga proglasio je odanost Islamskoj državi, a kod kuće su mu pronađeni video materijali islamističke tematike i dovoljno kemikalija za izradu još jedne bombe, prenosi Daily Mail. Sama Islamska država je, prema pisanju Reutersa, preuzela odgovornost za ovaj napad.

27-godišnji napadač, koji je identificiran kao Mohammad Daleel, raznio se i ozlijedio 12 ljudi koji su se nalazili izvan prepunog vinskog bara u Ansbachu u 22 sata u nedjelju nakon što mu je zbog nedostatka karte uskraćen pristup na glazbeni festival s 2,500 posjetitelja.

Kada nije uspio ući na festival, napadač je otišao u centar Ansbacha, inače lokacije jedne američke vojne baze, te je detonirao kućno izrađeno bombu od metalnih komadića i vijaka.

Policija je raciju doma muškarca izvršila u ponedjeljak, a njemački je ministar unutarnjih poslova otkrio da je muškarcu odbijen zahtjev za azil te da je trebao biti deportiran u Bugarsku.

Ministar unutarnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann rekao je da se u videu pronađenom na napadačevom mobitelu vidi kako on izjavljuje vjernost IS-u. U raciji napadačeva doma pronađeni su benzin, asortiman kemikalija te drugi materijali koji bi se mogli iskoristiti prilikom izrade eksplozivnih naprava.

Napadač se želio 'osvetiti' Njemačkoj u ime Alaha jer Njemačka 'pomaže ubijati muslimane', a prilikom te deklaracije spomenuo je i ime vođe IS-a Abu Bakr al-Baghdadija. Kasnije je otkriveno da je bombaš samoubojica uza sebe u vrijeme napada ima kolutić novčanica od 50 eura. Muškarac je već otprije poznat policiji zbog posjedovanja droge te je proveo vrijeme u ustanovi za duševne bolesnike nakon što je dva puta pokušao počiniti suicid.

Daleel je navodno bio jako ljut zbog odluke da ga se deportira u Bugarske te je u Njemačkoj zatražio azil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:06