NAPETI ODNOSI

NAPETO NA KOREJSKOM POLUOTOKU Kina od Pjongjanga traži da poštuje rezolucije UN-a, a SAD od Pekinga da se sankcije primijene u potpunosti

Američki predsjednik Trump i Xi Jinping na Floridi
 REUTERS

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u nedjelju je odlučno pozvao Sjevernu Koreju da poštuje rezolucije UN-a i poručio da se Južna Koreja i SAD moraju suzdržati od svih provokativnih akcija, a SAD je istaknuo kako Peking mora osigurati da se nove sankcije UN-a protiv Pjongjanga u potpunosti provedu.

Wang se susreo sa sjevernokorejskim ministrom vanjskih poslova Ri Yong Hoom u Manili dan nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odlučilo jednoglasno pojačati sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog nedavnih balističkih pokusa. Dvojica politilčara toplo su se pozdravila prije susreta. Wang je odbio reći što mu je Ri kazao tijekom susreta.

Kineski ministar prije susreta kazao je kako su nove mere UN-a primjereni odgovor na seriju nedavnih sjevernokorejskih pokusa no da su razgovori potrebni kako bi se riješilo pitanje koje je sada na prekretnici. "Nakon provedbe rezolucija korejski poluotok dolazi na kritičnu točku", kazao je Wang. "Pozivamo sve strane da se ponašaju odgovorno kad donose procjene i poduzimaju akcije. Posebice moramo izbjegavati daljnju eskalaciju stanja". "Ne možemo učiniti jedno, a zanemariti drugo. Sankcije su potrebne, no sankcije nisu konačni cilj", rekao je Wang.

On je rekao kako se nada da će sve strane ozbiljno razmotriti kineski dvojni prijedlog po kojemu bi Sjeverna Koreja obustavila nuklearna i balistička testiranja, a Južna Koreja i SAD zaustavile zajedničke vojne vježbe.

SAD: Kina mora osigurati provođenje sankcija

Kineska potpora snažnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje pokazuje da Peking prepoznaje težinu prijetnji koju predstavlja nuklearni program Pjongjanga i testiranja raketa, kazala je u nedjelju visoka američka dužnosnica. Važno je da sve strane vode dijalog kako bi se smanjila napetost no neophodno je da Kina osigura da se sankcije protiv Sjeverne Koreje u potpunosti provedu, kazala je Susan Thornton, pomoćnica državnog tajnika za istočnu Aziju.

Ministri vanjskih poslova SAD i Južne Koreje u nedjelju su opisali nove sankcije kao dobar ishod napora da se pritisne Pjongjang da okonča nuklearni program i testiranja raketa. Državni tajnik Rex Tillerson susreo se s južnokorejskim kolegom Kangom Kyungom Whaom na rubu regionalne sigurnosne konferencije ASEAN-a u Manili. Prije susreta Tillerson je opisao usvajanje rezolucije kao "dobar rezultat", a Kang je dodao da se radilo o "vrlo, vrlo dobrom ishodu".

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je nakon glasanja u UN-u napisao: “Kina i Rusija glasale su s nama. Vrlo veliki financijski učinak!”. Bijela kuća kasnije je u priopćenju objavila kako Trump "cijeni kinesku i rusku suradnju" na osiguranju donošenja sankcija. Američki predsjednik "nastavit će raditi sa saveznicima i partnerima kako bi povećao diplomatski i ekonomski pritisak na Sjevernu Koreju da okonča prijeteće i destabilzirajuće ponašanje".

Sankcije bi mogle smanjiti sjevernokorejski izvoz za trećinu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda uvelo je u subotu nove sankcije Sjevernoj Koreji koje bi mogle srezati za trećinu godišnje prihode od izvoza ove zemlje od 3 milijarde dolara zbog Pjongjangova dva pokusa u srpnju s interkontinentalnim balističkim projektilima.

Rezolucija čiji je nacrt izradio SAD zabranjuje Sjevernoj Koreji izvoz ugljena, željeza, željezne rude, olova, olovne rude i morske hrane. Isto tako zabranjuje zemljama da povećaju sadašnji broj sjevernokorejskih radnika koji rade u inozemstvu, zabranjuje nova zajednička ulaganja sa Sjevernom Korejom i nove investicije u postojeća zajednička ulaganja.

Jednoglasno usvojena rezolucija dodaje devet pojedinaca i četiri entiteta na crnu listu UN-a, među kojima i sjevernokorejsku banku za vanjsku trgovinu podvrgavajući ih globalnom zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.

"Nećemo se zavaravati i misliti da smo riješili problem. Ni blizu. Sjevernokorejska prijetnja nije nestala, ubrzano postaje sve opasnija", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley nakon što je Vijeće sigurnosti uvelo nove sankcije Pjongjangu zbog dva pokusa s balističkim projektilima dugoga dometa u srpnju. "Potrebne su daljnje akcije. Sjedinjene Države poduzimaju i nastavit će poduzimati razborite obrambene mjere kako bi zaštitile sebe i svoje saveznike", rekla je dodajući kako će Sjedinjene Države nastaviti godišnje združene vojne vježbe s Južnom Korejom. Sjeverna Koreja optužuje Sjedinjene Države i Južnu Koreju da jačaju napetosti izvođenjem vojnih vježba.

Kina i Rusija napale su američko raspoređivanje proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji

Kineski veleposlanik Liu Jieyi pozvao je na prekid raspoređivanja svog naoružanja u regiji i uklanjanje svega što je raspoređeno. Liu je također pozvao Sjevernu Koreju da obustavi akcije "koje bi dodatno mogle pojačati napetosti". On je rekao i da se Kina protivi "svakoj jednostranoj akciji izvan okvira utvrđenog rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia kazao je kako se nada da su nedavne riječi Tillersona iskrene i da SAD ne nastoji pogoršati trenutnu situaciju, na silu ujediniti poluotok ili vojno intervenirati u zemlji.

Sjeverna Koreja je pod UN-ovim sankcijama od 2006. zbog svojih balističkih projektila i nuklearnog programa, a Vijeće sigurnosti je sada pojačalo mjere u odgovoru na pet pokusa s nuklearnim oružjem i četiri ispaljivanja projektila dugoga dometa. Sjedinjene Države su pregovarale mjesec dana sa sjevernokorejskim saveznikom Kinom o najnovijoj rezoluciji prije nego su proširile pregovore na cijelo 15-člano vijeće u petak. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa bila je nezadovoljna činjenicom da Kina ne čini više kako bi zauzdala Sjevernu Koreju. Washington je zaprijetio trgovinskim pritiskom na Peking i nametanjem novih sankcija kineskim tvrtkama koje posluju s Pjongjangom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:35