SASTANAK S BRITANCIMA

'NATO ĆE BITI JOŠ JAČI' Američki državnik tajnik progovorio o vojnom savezu nakon Brexita

John Kerry
 REUTERS

Britanski izlazak iz Europske unije neće utjecati na summit NATO-a idućeg mjeseca, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik John Kerry, predviđajući "još jači NATO koji ide dalje".

Britanci su na referendumu prošlog četvrtka odlučili napustiti Europsku uniju što je potreslo svjetska financijska tržišta i vođe. Američki predsjednik Barack Obama i mnogi drugi političari pozivali su Britance da ostanu unutar EU-a.

"Imamo visoka očekivanja od veoma jakog sastanka NATO-a s važnim rezultatima, te se to neće nimalo promijeniti zbog glasanja koje se dogodilo", rekao je Kerry o summitu koji će se 8. i 9. srpnja održati u Varšavi.

Kerry, koji je u posjetu Bruxellesu i Londonu kako bi umirio američke saveznike nakon britanskog referenduma, istaknuo je da su 22 država članica EU-a, uključujući Veliku Britaniju, u NATO-u.

Kerry se u Bruxellesu susreo s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, te europskom visokom predstavnicom za vanjsku politiku Federicom Mogherini.

"Nakon što je Velika Britanija odlučila napustiti Europsku uniju smatram da je NATO postao još važniji kao platforma za suradnju između Europe i Sjeverne Amerike, ali i za obrambenu i sigurnosnu suradnju između europskih NATO saveznika", rekao je Stoltenberg, čija je domovina Norveška članica NATO-a, ali ne i EU-a.

"Sjedinjene Države žele snažnu Europsku uniju", izjavio je Kerry nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

"Interesi i vrijednosti koje su nas ujedinile tijekom dugog razdoblja nisu se promijenile s danom referenduma" u Velikoj Britaniji na kojem su se birački izjasnili za izlazak iz EU-a, rekao je.

"Jako je važno da se usredotočimo u sljedećem razdoblju na to kako možemo sačuvati te interese i vrijednosti koje su nas ujedinjavali od početka i da nitko ne gubi glavu i ne djeluje nerazumno", dodao je Kerry. Pozvao je Europljane da ne djeluju "konfuzno i osvetnički" prema Velikoj Britaniji.

Kerry je rekao da su Amerikanci priželjkivali drukčiji ishod referenduma u Velikoj Britaniji, ali da poštuju njegov ishod. "To je demokracija i mi poštujemo volju birača. Sada je na političkim čelnicima da provedu tu volju", rekao je Kerry dodajući da će Sjedinjene Džave zadržati "posebne odnose s Velikom Britanijom".

Kerry nije planirao put u Bruxelles, ali je nakon britanskog referenduma odlučio promijeniti svoj raspored i sastati se s europskim čelnicima i glavnim tajnikom NATO-a.

Kerry će se kasnije u ponedjeljak susresti s britanskim vodstvom. Premijer David Cameron, koji je tijekom kampanje oko Brexita podupirao ostanak, najavio je da će na jesen dati ostavku na svoju funkciju, nakon što konzervativci odaberu novog vođu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:12