PUT NA OLIMPIJSKE IGRE

'Ne nosite puno 'keša', vozite se Uberom i uživajte u uličnoj hrani'

Olimpijske igre u Brazilu, koje sutra počinju svečanom ceremonijom u Rio de Janeiru, mnogima će biti motiv za posjet toj egzotičnoj zemlji. Rio de Janeiro prvi je domaćin Olimpijskih igara u Južnoj Americi. Igre se održavaju od 5. do 21. kolovoza, dolazi više od 10.500 sudionika iz cijelog svijeta, a naši rukometaši i vaterpolisti među prvim su sportašima koji će predstavljati Hrvatsku.

Rio de Janeiro će imati četiri glavne zone natjecanja. Barra je srce događanja, u zapadnom dijelu grada, okruženo lagunama, planinama i parkovima. Olimpijsko i paraolimpijsko selo, Rio olimpijski park, Riocentro, IBC-MPC i Barra Media Village bit će smješteni na ovoj lokaciji. Deodoro olimpijski park također se nalazi u zapadnom dijelu grada, a dom je najveće vojne zajednice Latinske Amerike. Maracana je lokacija s dvije poznate građevine: stadionom Maracana i Sambadromeom. Ta je zona blizu centra, iako se službeno nalazi na sjeveru grada. Na stadionu Maracana održat će se i svečanosti otvaranja i zatvaranja Igara. Copacabana, najpoznatija brazilska plaža, na jugu grada, proteže se na više od četiri kilometra i također će biti jedna od zona natjecanja.

Putnici koji krenu u individualnom aranžmanu u Brazil, moraju računati na dosta visoke troškove putovanja. Samo cijena avionske karte u jednom smjeru, prema aktualnim online servisima, iznosi najmanje 11.000 kuna. Smještaj na online servisima još je uvijek dostupan, bilo da je riječ o luksuznim hotelima ili privatnim apartmanima.

U Atlasu, koji je autorizirana agencija za prodaju ulaznica u Hrvatskoj budući da su dugogodišnji sponzor i partner Hrvatskog olimpijskog odbora, ističu je zabilježen najveći interes tvrtki. Globalno je najveći interes za atletiku i plivanje, a brazilski domaćini najviše iščekuju nogomet, odbojku i odbojku na pijesku.

- Dominira interes korporativnih klijenata uglavnom za samo otvaranje Igara, no s približavanjem Olimpijskih igara rastao je i broj individualnih putnika. Iako se, s obzirom na egzotičnost destinacije i cijene koje tijekom sportskih spektakala višestruko rastu, ne može očekivati masovan odaziv individualnih klijenata, prave ljubitelje sporta i dalekih destinacija zasigurno očekuje vrhunski doživljaj - kažu u Atlasu.

Igor Cuculić, Atlasov voditelj projekta Olimpijskih igara, u Brazilu je proveo nekoliko dana pa je sastavio svojevrstan vodič sa savjetima za one koji se pripremaju na putovanje.

SIGURNOST

Potrebno je puno više opreza nego kad je riječ o Europi. Internetom kruže filmovi s bandama koje napadaju turiste i otimaju robu, torbe i slično. Moram priznati da sam i ja na put išao pomalo isprepadan, iako mi se to sada čini pomalo smiješnim. Nisam se ni u jednom trenutku osjetio ugroženim, niti primijetio bilo kakvu prijetnju. Ipak, savjet je da se svi dokumenti, novac i kartice zaključaju u hotelski sef, a sa sobom ponesu nešto gotovine, kopija putovnice i mobitel. Ponio sam torbicu-novčanik koji se veže ispod košulje. Lokalni ljudi su mi sugerirali da ako mi ipak netko priđe i zatraži novac, najbolje je ignorirati i samo proći, a ako netko krene za mnom, da dam to što imam u džepu i odem. Ne vrijedi riskirati zbog 20-ak dolara. Koristio sam i javni prijevoz i šetao po gradu bez problema. Vjerujem da treba biti puno oprezniji, ali nema potrebe zatvarati se u hotel.

NOVAC

Dolar se bolje mijenja od eura, ali real nije osobito stabilan pa se tečaj prema dolaru mijenja svaki dan. Tu su mogući i veći gubici. Ako se mijenja novac, to je najbolje napraviti na Copacabani u nekoj od turističkih agencija. Hoteli uzimaju proviziju, a na aerodromu nikako ne treba mijenjati novac jer je tamo najlošiji tečaj. Iz mog iskustva najbolje je podići novac na bankomatima. Oni se nalaze u trgovačkim centrima ili bankama, a banke imaju neko pomalo ludo radno vrijeme. Svugdje primaju kreditne i debitne kartice i gotovo sva plaćanja je moguće tako obaviti (trgovine, restorani). Moja je preporuka u džep spremiti stotinjak reala i debitnu karticu, a kreditnu zaključati u sef. Upravo iz sigurnosnih razloga preporučam hotelski smještaj, a ne neke apartmane ili slično. Svi hoteli imaju čuvare i kamere, tako da osim gostiju malo tko može ući.

PRIJEVOZ

Tijekom mog boravka taksi nije bio osobito skup, ali za Igre će sigurno poskupjeti. Taksi se plaća u gotovini, samo se podigne ruka i on stiže (svugdje ćete ga sresti). Uistinu ih ima jako puno na cesti. Opcija koju sam najviše koristio i svakako bih je svima sugerirao je Uber. Plaća se kreditnom karticom preko aplikacije, ne treba nikakav novac, jedino treba Wi-Fi. I podzemna željeznica je sigurna, a tijekom Igara će biti posebno nadzirana pa mislim da ne bi trebalo biti problema.

HRANA I PIĆE

Savršeno sigurno i pouzdano, može se jesti i ulična hrana. Voda iz slavine je pitka, ali nije ugodna mirisa jer ima puno kemikalija. Meni su sugerirali, i tako sam radio, da za piće kupim flaširanu vodu, ali da ne brinem ako popijem i onu iz slavine. Primjerice, zubi se mogu prati bez problema. Čak sam je i popio i prošao bez posljedica.

NAPOJNICE

Nisu uobičajene, nego se zaračunavaju u uslugama, ali svatko će ih rado primiti.

ZIKA VIRUS

Možda je bilo dosta komaraca tijekom ljeta kad je vlažno i toplo. Ljetne igre održavaju se u zimskim mjesecima (južna hemisfera) i tada je vrijeme u pravilu suho te nije jako vruće (očekuju se temperature oko 25 °C). Ja sam se kretao po gradu, ali sam bio i po parkovima gdje ima puno vode i zelenila i nije me upiknuo niti jedan. Ipak, mudro bi bilo uzeti kremu protiv komaraca i namazati se prije izlaska, za svaki slučaj. Pratio sam što se piše i priča o tome, ustanovljeno je kako zapravo ima jako malo oboljelih. Možemo zaključiti da situacija nije alarmantna te da je u nekoj mjeri možda riječ o negativnoj kampanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:40