SMRT NA ZADATKU

NESTALA NAKON UKRCAJA NA PRIVATNU PODMORNICU Policija identificirala tijelo pronađeno u moru bez glave, ruku i nogu, pripada uglednoj novinarki

 REUTERS

STOCKHOLM - Ljudski trup pronađen u danskim vodama pripada švedskoj novinarki koja je 10. kolovoza nestala nakon ukrcaja na privatnu podmornicu s čijim se konstruktorom trebala sastati, priopćila je u srijedu policija.

"DNK trupa odgovara DNK Kim Wall", objavila je danska policija na Twitteru, dodajući da će druge informacije objaviti na tiskovnoj konferenciji tijekom dana.

Trup žene, čije su ruke, noge i glava odsječeni, kako pokazuju rezultati obdukcije, pronašao je u ponedjeljak slučajni prolaznik u zaljevu Koege, pedesetak kilometara južno od Kopenhagena.

Kim Wall, iskusna tridesetogodišnja novinarka, ukrcala se 10. kolovoza na Nautilus s Peterom Madsenom, danskim konstruktorom i vlasnikom podmornice u okviru novinarske reportaže.

Njezin partner prijavio je nestanak 11. kolovoza. Istog dana danske vlasti su spašavale Madsena u vodama Oeresunda, između danske i švedske obale, malo prije nego je podmornica potonula. Istražitelji misle da ju je Madsen namjerno potopio. Podmornica je poslije izvučena iz mora i sada je pretražuju forenzičari.

Madsen je prvo rekao da je novinarku živu ostavio na vrhu otoka Refshaleoena, u Kopenhagenu, 10. kolovoza navečer. Poslije je u pritvoru promijenio iskaz, rekavši da je Wall doživjela nesreću i da je njezino tijelo bacio u more u zaljevu Koege.

Novi iskaz nije razuvjerio istražitelje koji sumnjiče Madsona za "ubojstvo iz nehata".

Kim Wall, neovisna novinarka, surađivala je s The Guardianom i s New York Timesom. Diplomirala je na novinarskom fakultetu Columbiji u New Yorku, a radila je u New Yorku i u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:14