DOŽIVIO NESREĆU

NESTAO NA HIMALAJI, NAŠLI GA ŽIVOG NAKON 47 DANA! Živio na vodi i soli, izgubio pola tjelesne mase, izgrizli ga crvi: 'Da ste bar došli 3 dana prije'

Liang Sheng Yueh oporavlja se u bolnici
 REUTERS

Liang Sheng Yueh, 21-godišnji student iz Tajvana, pronađen je živ na Himalaji nakon 47 dana koliko su se on i njegova djevojka smatrali nestalima – piše BBC.

Mladić je pronađen u kanjonu na visini od oko 2,600 metara u blizini mjesta Tipling u nepalskoj pokrajini Dhading.

Mrtvo tijelo njegove djevojke nalazilo se u blizini.

Liang je trenutno na liječenju u bolnici u Katmanduu i prema riječima tamošnjih liječnika, uspješno se oporavlja.

- Izgubio je čak 30 kilograma u sedam tjedana. Organizam mu je stradao, no ne značajno. Ima mnogo ugriza crva i insekata, ali bit će u redu. Pomalo je počeo i govoriti. Rekao mi je da je njegova djevojka preminula tri dana prije no što su pronađeni – otkrila je Dr. Sanjaya Karki šokantne detalje za BBC. Tijekom 47 dana živio je uglavnom na vodi i soli.

Taiwanese Liang Sheng Yueh smiles as he undergoes treatment at a hospital after being rescued, Kathmandu, Nepal April 26, 2017. Liang Sheng Yueh and his fellow trekker Liu Chen Chun who died were missing for 47 days while on their trek. REUTERS/Navesh Chitrakar - RTS140FG
REUTERS
Liang Sheng Yueh oporavlja se u bolnici

Liang i Liu Liu studenti su prve godine na Tajvanskom nacionalnom sveučilištu Dong Hwa. U Nepal su stigli iz Indije još u veljači, a posljednji su put viđeni 9. ožujka u sjevernom Dhadingu, gdje su se odlučili na pješačenje unatoč velikim snježnim padalinama.

Web stranica Missingtrekker.com izvještavala je o detaljima njihova putovanja i nestanka. Navodno su u jednom trenutku izgubili prtljagu, a raspravljalo se i o trivijalnim pitanjima poput Liuine objave na Facebooku.

Ona je, navodno, u nekom trenutku putovanja napisala status 'Voljela bih da nikad nisam završila ovdje'.

Obitelji mladog para zabrinule su se u trenutku kad se Liang i Liu Liu nisu pozivom javili kući dogovorenog datuma, 10. ožujka.

Pet dana kasnije njihovi su roditelji zatražili službenu pomoć u njihovu pronalasku.

Nepalska policija odmah je angažirala tri vodiča i helikopter kako bi tražili studente za koje se vjerovalo da putuju u selo Langtang na dogovoreni susret s tajvanskim prijateljima.

I himalajski turistički vodiči bili su obaviješteni o njihovom nestanku, ali neprekidne snježne padaline i povremene lavine otežavale su potragu.

Rescue personnel from Asian Trekking shows the place on the map where Liang Sheng Yueh and Liu Chen Chun were found, in Kathmandu, Nepal April 26, 2017. Liang Sheng Yueh and his fellow trekker Liu Chen Chun who died, were missing for 47 days while on their trek. REUTERS/Navesh Chitrakar - RTS140FO
REUTERS
Spasioci pokazuju mjesto gdje su pronašli Lianga i njegovu mrtvu djevojku

Madhav Basnet, koji je bio u spasilačkom timu, izjavio je za BBC da se par najvjerojatnije poskliznuo na vrlo skliskoj stazi u selu Ghatlang.

- Kad su pali s te pozicije, ostali su dolje zarobljeni u nečemu što bismo mogli opisati kao 'špiljsku formaciju'. Nisu se mogli otamo uspeti – pojasnio je spasilac.

Prije nekoliko dana, Lianga je nakon dojave mještana konačno uočio spasilački helikopter. Njegov je život spašen, no za njegovu je djevojku nažalost bilo prekasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:01