DRAMA

OPASAN INCIDENT NAD STRATEŠKI KLJUČNOM REGIJOM U KOJOJ RUSI ŽELE DOMINIRATI Bliski susret Putinovog borbenog aviona s američkom letjelicom

Arhivska fotografija
 cc /

Američki vojni izvori izvještavaju o bliskom susretu ruskog borbenog zrakoplova i američkog izviđačkog zrakoplova RC-135 iznad Baltičkog mora. Tvrde da je ruski avion letio u blizini američkog zrakoplova nekoliko minuta, a nemili događaj zbio se u ponedjeljak.

Pilot ruskog mlaznog borbenog lovca Su-27 vještim se manevrima približio na samo metar od većeg, ali sporijeg američkog zrakoplova, a bliski susret potrajao je nekoliko minuta, izvijestila je Meghan Henderson, glasnogovornica europskog zapovjedništva američke vojske.

Pentagon ovaj incident smatra vrlo opasnim, među ostalim i zbog slabe kontrole koju je ruski pilot imao nad zrakoplovom.

Mimoilaženje američkih i ruskih vojnih zrakopova nije neuobičajena pojava, ali od njih se očekuje poštivanje međunarodno priznatih propisa o letenju kako ne bi došlo do slučajnog sudara, navode u Pentagonu.

Primjerice, u svibnju je pilot američkog izviđačkog zrakoplova koji je bio u redovitoj ophodnji iznad Crnog mora rekao da ga je presreo ruski borbeni zrakoplov na "nesiguran i neprofesionalan" način.

Takvi događaji podsjećaju na Hladni rat, kada je niz takvih bliskih susreta doveo do potpisivanja bilateralnog sporazuma 1972. u cilju izbjegavanja opasnih susreta koji su potpisali tadašnji američki ministar mornarice John Warner i sovjetski admiral Sergej Gorškov.

Jučerašnji incident se dogodio u vrijeme povišenih napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država nakon što su američke snage u nedjelju srušile sirijskog bombardera na sjeveru te ratom poharane zemlje.

Rusija je glavni saveznik režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i oštro je osudila taj čin. Zaprijetila je da će svaki borbeni zrakoplov međunarodne koalicije predvođene SAD-om koji se nalazi zapadno od rijeke Eufrat tretirati kao potencijalnu metu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:04