SMRT NA MALTI

NEVJERICA U NAJMANJOJ ČLANICI EU Cijelu državu zgrozio težak zločin: Tko je izvršio atentat na novinarku koja je razotkrila jednu od najvećih afera?

 
Daphne Caruana Galizia
 Darrin Zammit Lupi / REUTERS

Slavna blogerica s Malte, najmanje članice Europske unije, koja je u više navrata optuživala tamošnju vladu za korupciju, poginula je u eksploziji automobila, potvrdila je policija.

Daphne Caruana Galizia (53) ubijena je kad je automobil koji je vozila eksplodirao ubrzo nakon što je krenula iz svog doma u Bidniji, piše BBC. Lokalni mediji pišu da je jedan od njezinih sinova čuo eksploziju i istrčao van iz kuće.

Malteški premijer Joseph Muscat, kojeg je Galizia optužila za korupciju ranije ove godine u sklopu velike afere Panama Papers, izjavio je da nema nikakve veze s njezinim ubojstvom.

‘Bez ikakve zadrške osuđujem ovaj barbarski napad na čovjeka i na slobodu govora u našoj zemlji. Svi znaju da me gđica Caruana Galizia bez dlake na jeziku kritizirala, i politički i osobno, ali jednako tako je i druge. Opravdanja za ovako nešto nema i neću biti miran dok se počinitelji ne privedu pravdi’, rekao u je u televizijskom obraćanju javnosti.

Forensic experts walk in a field after a powerful bomb blew up a car (Foreground) and killed investigative journalist Daphne Caruana Galizia in Bidnija, Malta, October 16, 2017. REUTERS/Darrin Zammit Lupi - UP1EDAG1ASD09
REUTERS
Ostaci automobila-bombe u kojem je ubijena Daphne Caruana Galizia

U gradu Sliemi okupio se velik broj ljudi na bdjenju i odavanju počasti blogerici.

Malteška televizija objavila je informaciju da je Caruana Galizia prije dva tjedna podnijela prijavu policiju navodeći da je primila nekoliko prijetnji smrću. Policija istražuje njezino ubojstvo.

A woman places a candle on the Love monument during a silent candlelight vigil to protest against the assassination of investigative journalist Daphne Caruana Galizia in a car bomb attack, in St Julian's, Malta, October 16, 2017.  REUTERS/Darrin Zammit Lupi - RC1F95378DB0
Darrin Zammit Lupi / REUTERS
Bdijenje za Daphne Caruana Galiziju

Caruana Galizia je Muscata, koji je u lipnju ove godine ponovno izabran za premijera, i njegovu suprugu povezivala sa skandalom Panamski dokumenti (Panama Papers). Par je odbacio optužbe da su koristili tajne offshore bankovne račune za skrivanje primanja.

Malta, država s jednom od najnižih stopa krvnih delikata, zatražila je međunarodnu pomoć u pronalaženju krivca za ubojstvo blogerice, uključujući i FBI, rekla je glasnogovornica premijera za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:38