OLUJU PRATITE UŽIVO

NEVRIJEME KOJE VEČERAS STIŽE U HRVATSKU POHARALO AUSTRIJU Poginulo dvoje mladih, 120 ozlijeđenih; Oluja čupala drveće, 150.000 ostalo bez struje

 
 Screenshot/Facebook/Lightningmaps/YouTube

NOVO 23:57 - Hladna fronta koja stiže iz Italije sve je bliže Istri, javlja Istramet.

Munje osim u Istri i na Kvarneru, sijevaju i u okolici Zagreba te Slatine.

-----------------------------

23:25 - Snimka iz Vicenze na sjeveru Italije prikazuje jaku tuču koja je zabijelila ulice grada, a u Padovi su s neba padale ledene gromade veličine šake.

-----------------------------

21:12 - Istramet javlja kako je atmosfera iznimno nestabilna i kako se grmljavinski pljuskovi šire s juga Istre na ostatak područja. U posljednja dva sata zabilježeno je na području Istre više od 2000 udara munja, no iz Istrameta upozoravaju kako je to tek početak nestabilnosti.

Izdano je narančasto upozorenje, a očekuje se obilna kiša, jak vjetar i tuča, no najžešće će biti oko 3 ujutro.

Crometeo javlja kako će nakon prolaska frontalnog poremećaja na Jadranu zapuhati bura, koja će ovisno o lokaciji, trajati 2 do 3 dana.

- Vrhunac će joj biti u noći na ponedjeljak kada su podno Velebita izgledni orkanski udari. Nimalo dobrodošla situacija s obzirom na sušu i s obzirom na opću iscrpljenost naših vrijednih vatrogasaca - javljaju iz Crometea.

Kretanje oluje možete uživo pratiti OVDJE.

-----------------------------

Dvije osobe su poginule, a 120 je ozlijeđeno, od kojih 20 teško, u snažnoj oluji koja je pogodila Austriju, priopćila je u subotu policija.

Nevrijeme je pogodilo u petak kasno navečer mjesto Sankt Johan am Walde na sjeveru zemlje gdje se oko 650 ljudi okupilo pod šatorom na proslavi koju je organiziralo lokalno vatrogasno društvo.

Smrtno su stradali jedna 19-godišnjakinja i 28-godišnji mladić. Na njih je pala metalna konstrukcija velikog šatora.

Zbog snažne oluje oko 150.000 građana ostalo je više sati bez struje u pokrajini Gornja Austrija. Oluja je iščupala drveće koje je palo na dalekovode, a ujedno je i udar groma izazvao nestanak struje.

Državni hidrometeorološki zavod najavljuje da će u Hrvatsku već u subotu poslijepodne, a osobito navečer, stići jače naoblačenje sa zapada, praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje pritom može biti i izraženijeg grmljavinskog nevremena praćenog pojačanim vjetrom, a HRT-ov meteorolog Zoran Vakula prije nekoliko dana najavio je i mogućnost pojave pijavica.

Tijekom noći na nedjelju kiše će biti u većem dijelu zemlje, a zbog nevremena DHMZ je izdao niz žutih upozorenja, koja upućuju na potencijalno opasne vremenske uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:00