ODLUKA ŽALBENOG SUDA

Nizozemska djelomično odgovorna za oko 300 žrtava u Srebrenici

 CROPIX

Nizozemski žalbeni sud u utorak je potvrdio da Nizozemska snosi djelomičnu odgovornost za oko 300 muslimanskih žrtava pokolja u Srebrenici koji su bili izbačeni iz baze UN-a koju je osiguravao nizozemski kontingent, a nakon što su okolno područje pregazile postrojbe bosanskih Srba.

Presuda Žalbenog suda u Den Haagu potvrdila je odluku okružnog suda iz 2014. da su nizozemski vojnici u sastavu mirovnih snaga UN-a trebali znati da će muškarce, koji su potražili utočište u vojnoj bazi kod sela Potočari, ubiti vojnici bosanskih Srba ako ih se izbaci iz baze, što se i dogodilo.

Radi se o iznimnoj presudi s obzirom da Ujedinjeni narodi uživaju imunitet od kaznenog progona. No, nizozemski slučaj je gotovo jedinstven jer se državu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji UN-a pozvalo na odgovornost zbog njezinog djelovanja.

Postrojbe bosanskih Srba pod zapovijedanjem Ratka Mladića ubile su 8373 muslimana, muškaraca i dječaka, u Srebrenici 1995. godine. To je najgori masakr na europskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Današnja presuda odnosi se samo na tristotinjak muškaraca koji su potražili utočište u nizozemskoj bazi.

U razlici na nepravomoćnu presudu, žalbeni sud je presudio da nizozemska država mora platiti samo 30 posto odštete žrtvama, jer je procijenio da je postojalo 70 posto šanse da će muškarci biti odvedeni iz baze bez obzira na to što učinili nizozemski vojnici. Iznos odštete utvrdit će se u odvojenom procesu, osim ako prethodno žrtve i država ne postignu nagodbu.

Nizozemski državni odvjetnici napustili zgradu suda bez komentara. Nizozemska vlada podnijela je ostavku 2002. godine nakon što je priznala neuspjeh u zaštiti muslimana u Srebrenici, iako država tvrdi da su bosanski Srbi, a ne nizozemski vojnici, odgovorni za ubojstva.

Ratku Mladiću na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju sudi se za genocid u Srebrenici. Presuda se očekuje ove godine.

Žalbeni sud odbacio je žalbu članova obitelji drugih srebreničkih žrtava, koje su tražile da se nizozemska vlada proglasi odgovornom i za zaštitu tisuća drugih žrtava koje su se okupile ispred njihove baze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:26