PROTIV DAMPINGA CIJENA

Njemačka traži podršku Bruxellesa u sporu proizvođača čelika sa SAD-om

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel i kancelarka Angela Merkel
 Axel Schmidt / REUTERS

Njemačka je u petak pozvala Europsku komisiju da inzistiranjem na poštivanju globalnih trgovinskih propisa podupre njezine proizvođače čelika u sporu s američkim konkurentima.

Američko ministarstvo trgovine pokrenulo je postupak o utvrđivanju dampinga stranih proizvođača čelika, uključujući dvije njemačke kompanije, sumnjajući da možda prodaju čelik po nepošteno niskim cijenama na štetu američkih proizvođača.

Njemački proizvođači "nemaju se čega bojati u poštenoj tržišnoj utakmici", ustvrdio je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u pismu europskoj povjerenici za trgovinu Ceciliji Malmstrom, pozivajući Bruxelles da od SAD-a traži da pri donošenju odluke poštuju propise Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Američki konkurenti nadaju se možda da će im nova američka vlada dopustiti da se koriste dampingom u tržišnom natjecanju, iako se time krše propisi. Mi Europljani to ne možemo dopustiti", kazao je ministar Gabriel.

"Po mojoj procjeni vrlo je važno zauzeti jasan stav i ne započinjati razgovor s novom američkom vladom o transatlantskoj trgovini negativnom i neopravdanom odlukom", nastavio je njemački ministar prema dijelovima toga pisma koje je objavilo ministarstvo vanjskih poslova.

Ako SAD zaključi da proizvođači iz EU-a prodaju čelik po nepoštenim cijenama i uvede im visoke carine, te bi se kompanije mogle suočiti s velikim teškoćama u međunarodnom tržišnom natjecanju, stoji u priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Berlin se u kontaktima s američkim vlastima na različitim razinama uvijek zauzimao za primjenu poznatih, poštenih propisa, ističe se.

Predsjednik Donald Trump obećao je vratiti proizvodna radna mjesta u SAD i po potrebi uvesti i visoke carine na uvezenu robu. Njegov je plan u suprotnosti s tradicijom globalnog konsenzusa o slobodnoj svjetskoj trgovini, napominje AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:15