TERORIZAM U SRCU EUROPE

Njemačka u strahu nakon napada; političari najavljuju više policajaca

 REUTERS

Nijemci su u strahu i traže odgovore od svojih političara nakon četiri napada u manje od tjedan dana, rekao je u utorak bavarski premijer Horst Seehofer koji zajedno s drugim njemačkim političarima najavljuje veću policijsku nazočnost i traži bolju kontrolu izbjeglica.

"Ljudi su u strahu i to je u potpunosti razumljivo. Potrebni su im pouzdani odgovori političara, a ne beskrajne rasprave i opravdavanja", rekao je bavarski premijer i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) nakon sastanka bavarske vlade u Gmundu.

"Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da povećamo sigurnost naših građana", istaknuo je.

Na sastanku, na kojem se u prvom redu raspravljalo o sigurnosnim mjerama nakon niza terorističkih napada u Bavarskoj, donesena je i odluka o povećanju broja policajaca.

"Za sigurnost je neophodno da imamo više policajaca i da oni budu vidljivi i prisutni", rekao je bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann. On je kazao kako se treba oduprijeti "prijetnji koja dolazi od tzv. Islamske države".

"Povećanje broja policajaca će biti osjetno", rekao je Seehofer u razgovoru za dnevnik Muenchener Merkur od utorka. Dodao je da su prošlotjedni događaji "uzdrmali Bavarsku do temelja".

Seehofer je najavio i potrebu temeljitije provjere stranaca koji su pristigli u Njemačku. "Mi ne znamo koga smo sve pustili u zemlju i tko se ovdje nalazi", rekao je bavarski premijer koji je od samog početka bio veliki protivnik velikodušne politike Angele Merkel prema izbjeglicama.

Komentirajući činjenicu da je bombaš samoubojica iz Ansbacha već odavno trebao napustiti Njemačku, Seehofer je istaknuo potrebu mogućnosti protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom i u područja zahvaćena ratom, što se sada ne prakticira.

"Mi moramo razmisliti kako ćemo postupati s osobama koje su došle u sukob sa zakonom“, rekao je Seehofer.

I unutarnjopolitički glasnogovornik vladajuće kršćansko-demokratske unije (CDU) Armin Schuster se založio za ustrajniju politiku protjerivanja.

"Mi moramo poraditi na našem sustavu protjerivanja. Mnogi strani prijestupnici imaju dojam da si mogu sve dopustiti i ne mogu razumijeti kako država blago reagira na njihova kaznena djela", rekao je Schuster u razgovoru za Stuttgarter Nachrichten.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (CDU) upozorio je na paušalne optužbe protiv svih izbjeglica koje se nalaze u zemlji.

Maloljetni izbjeglica iz Afganistana prošli je tjedan u ponedjeljak sjekirom teže ozlijedio četiri osobe u vlaku. Zatim je u petak 18-godišnji Nijemac porijeklom iz Irana u ubilačkom pohodu u Muenchenu ustrijelio devet osoba i na kraju počinio samoubojstvo, a u nedjelju je jedan Sirijac, kojem je prijetio izgon iz Njemačke, u samoubilačkom napadu ozlijedio 15 osoba na jednom koncertu u bavarskom Ansbachu.

Vlasti navode da napad u vlaku i na koncertu imaju "islamističku" pozadinu.

I savezna vlada je najavila pojačane mjere sigurnosti diljem zemlje. Već sada su na važnijim prometnim čvorištima poput zračnih luka i željezničkih kolodvora vidljivi policajci s dugim cijevima.

Ministarstvo unutarnjih poslova je u međuvremenu demantiralo napise medija po kojima se planira uvođenje rezervnog sastava vojske koji bi djelovao u slučajevima izvnerednog stanja kakvo je vladalo u Muenchenu u petak navečer tijekom ubilačkog pohoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:44